Mašinski ratovi - Legende Dine

MAŠINSKI RATOVI – drugi deo serijala ”Legende Dine”

U izdanju Čarobne knjige objavljen je roman Mašinski ratovi, drugi deo serijala „Legende Dine“ Brajana Herberta i Kevina Dž. Andersona, u prevodu Zvezdane Šelmić.

Radnja serijala smeštena je desetak hiljada godina pre događaja opisanih u izvornom romanu „Dina“ Frenka Herberta, otkrivajući najfascinantniju zagonetku univerzuma – rat iz kojeg će nastati egzotični svet mentata, navigatora, časnih sestara i kvizaca haderaha.

Radnja romana Mašinski ratovi hronološki se nadovezuje na radnju romana Batlerijski džihad, dvadeset godina nakon što je počeo pohod protiv mislećih robota. Snage pod komandom Serene Batler i Iblisa Gindža postigle su malo, a ljudska vrsta je umorna od rata i neprestanog krvavog njihanja klatna između pobede i poraza.

Žestoki sajmeci koje predvodi Agamemnon kuju zaveru da povrate moć koju im je oduzeo Omnijus. Ratnici Ginaza načinili su od sebe smrtonosno oružje protiv mašina, a Aurelije Venport i Norma Senva na pragu su najvažnijeg otkrića u istoriji čovečanstva – načina da se savije prostor i trenutačno otputuje u bilo koji deo galaksije.

A na dalekom, beznačajnom Arakisu, Selim Jahač Crva i njegova družina odmetnika preduzimaju prve korake koji će ih načiniti strahotnim ratnicima što će promeniti tok istorije: postaće Slobodnjaci.

Mašinski ratovi su se odmah po objavljivanju našli u vrhu Njujork tajmsove liste najprodavanijih naslova, a jedna od glavnih tema romana, pitanje veštačke inteligencije i potencijalne opasnosti koje ona sa sobom nosi, aktuelnija je sada nego ikada ranije.

Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson samostalno su napisali brojne knjige, uglavnom dela naučne fantastike, pre nego što su počeli zajedno da rade na razvijanju serijala „Dina“. Prva trilogija,  Prelude to Dune, odvijala se neposredno pre početka glavnog serijala i bavila se glavnim akterima romana Dina: porodicama Atreid, Harkonen i Korino. Usledili su serijali „Legende Dine“, „Heroes of Dune“, Velike škole Dine, kao i dva romana kojima se završava glavni serijal, koja su napisali prema beleškama Frenka Herberta, Lovci Dine i Peščani crvi Dine.

Mašinski ratovi - Legende Dine - Brajan Herbert - Kevin Dž. Anderson
Mašinski ratovi – Legende Dine – Brajan Herbert – Kevin Dž. Anderson