Goruća pitanja - Margaret Atvud

GORUĆA PITANJA – zbirka zabavnih eseja Margaret Atvud

U Laguninom izdanju objavljena je zbirka zabavnih, eruditskih eseja Goruća pitanja u kojima nagrađivana autorka Margaret Atvud traži odgovore na pitanja kao što su: zašto ljudi širom sveta, u svim kulturama, pričaju priče? Kako živeti na našoj planeti? Kakve veze imaju zombiji s autoritarizmom?

Margaret Atvud je usmerila svoj oštri um i duhovitu pronicljivost ka gorućim temama savremenog doba – od dugova do tehnologije, od klimatske krize do slobode; od toga kada davati savete mladima do nesporazuma koji nastaju zbog nepoznavanja jezika i kulture – i pokazala nam da nemamo boljeg istraživača mnogobrojnih i raznolikih misterija ljudskog univerzuma.

Knjigu je prevela Aleksandra Čabraja, koja kaže da se Margaret Atvud, kao pisac eseja, ne razlikuje od romanopisca Margaret Atvud: „U jednom od eseja u ovoj knjizi, napisanom kao predgovor njenom poznatom delu Otplata: Dug i tamna strana bogatstva, koje se bavi pitanjem dugovanja, ona kaže: ’Iz bajki poput Petra Pana znala sam da, ako prestaneš da veruješ u vile, one umiru: ako bih prestala da verujem u banke, da li bi i one prestale da postoje? Odrasli su smatrali da vile nisu stvarne a da su banke stvarne. Ali da li je to bila istina?’“

„Bilo da govori o piscima, knjigama, književnosti, ekonomiji, dugovima i bankama, ili o morima, stablima, pticama i ekologiji, Margaret Atvud svoja zapažanja iznosi sa istom osobenom britkošću i tipičnim, često iznenađujućim uvidima i obrtima, kao što to čini i u svojim romanima. Njen prepoznatljivi jezgroviti stil, a iznad svega izuzetno poznavanje psihologije i same ljudske prirode, kao i izražena intuicija, prisutni su u svakom eseju“, zaključuje Aleksandra Čabraja.

Goruća pitanja možete pronaći od petka 22. septembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Margaret Atvud je dobitnica mnogih međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima su „Buker“ i „Artur Č. Klark“. Nosilac je više ordena, a počasni je profesor na 30-ak univerziteta, među kojima su: Oksford, Kembridž, Harvard, Sorbona, Edinburg i drugi. Njena najpoznatija dela su: Sluškinjina pričaSlepi ubicaMačije okoAntilopa i kosac, Svedočanstva

 

Goruća pitanja - Margaret Atvud
Goruća pitanja – Margaret Atvud