Emitor 500

Predstavljanje 500. broja fanzina EMITOR u DOB-u

Promocija jubilarnog 500. broja fanzina Emitor, glasila Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, biće održana u ponedeljak 25. septembra 2023. godine u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda od 19 časova. Promociju vode urednik broja, Miodrag Mića Milovanović i predsednik Društva „Lazar Komarčić“, Žarko Milićević.

Emitor je pokrenut davne 1981. godine. Urednik prvog broja bio je Boban Knežević, a saradnici Zoran Živković, Radmilo Anđelković, Vladimir Vesović. Svi oni ostavili su izuzetan trag u istoriji srpske fantastike, a u slučaju Živkovića možemo govoriti i o svetskim razmerama. Među autorima koji su svojim tekstovima, pričama i grafičkim prilozima popunjavali stranice fanzina, nebrojeno je onih koji su kasnije stasavali u vrhunske stvaraoce i važne činioce srpske kulturne scene.

Od pokretanja fanzina protekle su 42 godine, a jedan od važnijih momenata zabeležen je 2004. godine, kada je na evropskoj SF konvenciji „Eurocon“ održanoj u Plovdivu, Emitor osvojio prestižno priznanje za najbolji časopis te vrste na starom kontinentu.

Jubilarno izdanje jednog fanzina sa ovakvom istorijom i značajem zaslužuje poseban tretman. Želja uredništva bila je da 500. broj bude urađen na reprezentativan način i da se u u ovom posebnom izdanju, predstavi presek dosadašnjih aktivnosti kako u vezi sa samim fanzinom tako i sa funkcionisanjem Društva „Lazar Komarčić“.

U ovom broju objavljeno je sedam kratkih priča nekih od najpoznatijih domaćih autora fantastike (Goran Skrobonja, Adrijan Sarajlija, Pavle Zelić, Miloš Petrik, Zoran Nešković, Boško Martinović, Milan Peca Popović), prikaza i eseja (Ilija Bakić, Tijana Tropin, Miloš Jocić, Ratko R. Radunović, Goran Skrobonja, Aleksandar Manić), a posebna pažnja posvećena je istoriji Društva u tekstovima o bogatom tribinskom programu „Lazara Komarčića“ i klupskim književnim konkursima. Oba potonja priloga potpisuje Miodrag Milovanović.

„Prvi (tekst) sadrži praktično spisak svih sastanaka Društva do kojih sam uspeo da dođem korišćenjem svih mogućih i nemogućih izvora“, navodi Milovanović u reči urednika. „Veliku zahvalnost dugujem Aleksandru B. Nedeljkoviću, koji je vredno beležio utiske sa sastanaka Društva u proteklih četrdesetak godina i čija arhiva predstavlja pravo blago za buduće izučavaoce popularne kulture na našim prostorima koju svakako treba sačuvati za buduće generacije.“

„Spisak je obogaćen fotografijama sa samih sastanaka do kojih sam uspeo da dođem, ali koje reprezentuju samo mali deo dešavanja, što zbog prostora koji je, naravno, ograničen, što zbog toga što prvih godina smo veoma malo pažnje posvećivali beleženju samih sastanak i čuvanju sećanja na njih“, napominje Milovanović.

Drugi prilog posvećen je istoriji internih konkursa Društva tokom osamdesetih godina prošlog veka.

„Pokušao sam da dođem do što većeg broja informacija o učesnicima i pričama, kao i podacima gde su pojedine priče kasnije objavljene. Iz priloženog se vidi da su mnogi danas vodeći pisci žanrovske književnosti svoje prve korake imali na ovim konkursima“, naglašava Miodrag Milovanović.

Naslovnu ilustraciju 500. broja Emitora uradio je Aleksa Gajić. Fanzin sadrži 270 strana a cena izdanja je 1.000 dinara. Naručivanje se može izvršiti preko fejsbuk strane Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ ili adrese lazarkomarcic@gmail.com.

Skrećemo vam vam pažnju i na adresu sa koje je moguće besplatno preuzeti neke od skeniranih brojeva Emitora, među kojima su i skenovi prva tri broja iz 1981. i 1982. godine.

SADRŽAJ 

 • Reč urednika
 • Adrijan Sarajlija – Kompleks Bauman-Kozlovski
 • Goran Skrobonja – Pad kuće Kinski
 • Zoran Nešković – Čovek koji je poklanjao proleće
 • Miloš Petrik – Nezamenljivi
 • Boško Martinović – Noć
 • Milan Peca Nikolić – Kolekcionar
 • Pavle Zelić – Crno pseto, beli kojot
 • Miodrag Milovanović – Programi Društva „Lazar Komarčić“ od osnivanja do danas
 • Miodrag Milovanović – Interni konkursi Društva u osamdesetim
 • Ratko Radunović – Duge šezdesete
 • Ilija Bakić – Brus Sterling, (ne)znani nam savremenik ili razotkriveno ružno lice blagostanja ili od prosperiteta do nuklearne odmazde
 • Miloš Jocić – Apokalipsa drveta i čoveka: ekokritičko čitanje i ekofantastika u romanu 1999 Borislava Pekića
 • Goran Skrobonja – Prevođenje kao usud
 • Tijana Tropin – Distopija utopijskog tipa: Gajba Aleksandra Gubaša
 • Aleksandar Manić – Naučna fantastika kao kritika stvarnosti početkom 50-ih godina XX veka
Emitor 500
Emitor 500