Ijan Makjuan - Mašine kao ja

Svetska premijera romana MAŠINE KAO JA Ijana Makjuana

Dve i po godine po izdavanju svog poslednjeg romana Orahova ljuska, koji je za srpsko tržište objavila izdavačka kuća Čarobna knjiga, jedan od najznačajnijih savremenih književnika Ijan Makjuan donosi nam svoje najnovije ostvarenje.

Roman Mašine kao ja pojaviće se na britanskom književnom nebu 18. aprila 2019, u izdanju kuće Džonatan Kejp iz Londona. U isto vreme, to izuzetno delo pojaviće se i u Srbiji.

Čarobnoj knjizi ukazano je poverenje da objavi Makjuanovo novo delo čak pet dana pre njegovog pojavljivanja u Sjedinjenim Američkim Državama i mesec dana pre premijere u Nemačkoj i ostalim zemljama, što će sigurno obradovati domaće poštovaoce njegovih ostvarenja.

Ovo je četvrti roman iz opusa ovog višestruko nagrađivanog britanskog romanopisca koji je za kratko vreme objavila Čarobna knjiga.

Radnja Makjuanovog novog romana smeštena je u alternativnu 1982. godinu, neposredno posle Folklandskog rata, i govori o ljubavnom trouglu dvoje ljudi i jednog humanoida. U stvari, autor se bavi dubokom moralnom dilemom i postavlja fundamentalna pitanja: šta zapravo čoveka čini ljudskim bićem? Njegova dela ili unutrašnji život? Može li mašina razumeti tajne ljudskog srca?

Roman Mašine kao ja napeta je priča kojom autor upozorava na opasnost od gubitka kontrole nad tehnologijom koju stvara čovek.