Marsovske hronike

MARSOVSKE HRONIKE kao TV serija?

Nedavno su se pojavile glasine da bi reditelj Džejms Gan (Guardians of the Galaxy, The Suicide Squad) mogao da preuzme na sebe režiju TV serije inspirisane klasičnim ostvarenjem naučne fantastike, zbirkom priča Marsovske hronike Reja Bredberija.

Prema informacijama objavljenim na sajtu Illuminerdi, Gan će biti izvršni producent i režiser, a budući da je serija tek u fazi pripreme, ne postoje podaci o glumačkoj podeli, očekivanom datumu premijere, kao ni striming servisu na kome će serija biti emitovana.

Skeptici među fanovima, postavljaju pitanje koliko su glasine zaista i osnovane, budući da je Gan već angažovan na velikim filmskim projektima – nastavku filma The Suicide Squad i trećem delu serijala Guardians of the Galaxy – čije se premijere očekuju naredne godine. Ipak, i ovo je lepa prilika da se podsetimo sjajnog dela Reja Bredberija.

Bredberi je priče sabrane u zbirci Marsovske hronike pisao tokom 1940-ih godina. Publikovao ih je u raznim SF časopisima, da bi ih, na predlog izdavača, 1950. godine sakupio, minimalno preradio i objedinio u jednu celinu.

Pripovetke, koje karakterišu ubedljive vizije, govore o pokušaju zemljana da, nakon totalne devastacije matične planete, kolonizuju Mars. Ali njihovim namerama na put staju moćni domoroci sposobni da menjaju oblike i međusobno komuniciraju mislima.

Rej Bredberi (1920-2012) je jedan od najplodnijih i najznačajnijih pisaca naučne fantastike. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Potpisao je veliki broj filmskih i TV scenarija među kojima su scenariji za filmove Mobi Dik i Došlo je iz dalekog svemira. Među najpoznatija njegova dela, pored Marsovskih hronika, svrstavaju se i: Farenhajt 451, Ilustrovani čovek, Maslačkovo vino, Nešto zlo ovamo ide

Džejms Gan - Marsovske hronike - Rej Bredberi
Džejms Gan i Rej Bredberi