Sava Damjanov

Književni portret Save Damjanova u novosadskoj Svilari

Podelite sadržaj:

Književni portret uglednog pisca Save Damjanova održaće se u četvrtak 27. februara od 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara (Novi Sad, Đorđa Rajkovića 6b).

Portret književnika predstaviće: Jovica Aćin, Miloš Jocić, Snežana Savkić i Nenad Šaponja.

Ono što će svakako doprineti da ovaj književni razgovor bude nešto sasvim drugačije jeste – učešće publike. Književno delo živi dok ima svojih čitalaca, a ovom prilikom će i čitaoci Save Damjanova, a ne samo njegovi istraživači, imati prilike da detaljnije ispituju i komentarišu autora.

Za razliku od tradicionalnih književnih večeri gde se reč publici prepušta tek na samom kraju, ovoga puta će publika imati priliku da pitanja postavlja interaktivno, pre i tokom samog Književnog portreta. Svoje komentare i upite o delu Save Damjanova već danas, uz šifru damjanov, možete postavljati ovde.

Sava Damjanov je pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor. Kao prozaistu, književna kritika ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma.

Njegova naučna istraživanja usmerena su pre svega ka fantastičnoj književnosti, erotskim i jezičko-eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu, kao i ka komparativistici.

Priređivao je za štampu tekstove srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka. Tokom devedesetih godina uređivao je časopis za svetsku književnost Pismo, i Sveti Dunav, magazin posvećen srednjoevropskoj kulturi.

Urednik je „Biblioteke srpske fantastike”, edicije „Novosadski manuskript”, kao i antologijske biblioteke „Deset vekova srpske književnosti“ kod Izdavačkog centra Matice srpske.

Jedan je od osnivača međunarodnog književnog festivala „Prozefest“ (u Novom Sadu) i nagrade „Milovan Vidaković“ koja se dodeljuje za životno delo.

Njegovi tekstovi prevođeni su na engleski, francuski, nemački, ruski, poljski, češki, mađarski, slovački, rusinski, ukrajinski, bugarski, slovenački i makedonski jezik.

Sava Damjanov