Margaret Atvud

Margaret Atvud: Totalitarizam 30-ih nikad bliže

Svet je više nego ikada do sada bliži turobnim vremenima iz 30-ih godina 20. veka, izjavila je u subotu kanadska spisateljica Margaret Atvud na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu gde će primiti prestižnu nemačku nagradu za književnost.

Njen distopijski roman Sluškinjina priča, prvi put objavljen 1985, popeo se ponovno na vrh liste bestselera pošto je poslužio kao predložak za televizijsku seriju o totalitarističkoj budućnosti u „Ujedinjenim Državama“ gde su žene primorane na seksualno ropstvo.

„Čini mi se da smo danas bliže 30-im od bilo čega što smo od tada iskusili“, kazala je 77-godišnja Atvud, praveći paralele s fašističkim i komunističkim režimima koji su tada vladali u delovima Evrope.

Atvud, autorka više od 40 radova – romana, poezije i kritičkih eseja – kazala je da je za mnoge iznenađujuće da se znakovi totalitarizma pojavljuju u današnjim SAD.

Daleko je to od Berlina tokom Hladnog rata i zida koji je delio Nemačku, priseća se književnica koja je Sluškinjinu priču počela da piše upravo u tom gradu.

„Ljudi u Evropi su na SAD gledali kao na svetionik demokratije, slobode, otvorenosti i ne žele da veruju da bi tako nešto moglo tamo da se desi, ali vremena se menjaju i nažalost postaje sve više moguće razmišljati u takvim okvirima“, dodala je Atvud.

Kanadska književnica će u Frankfurtu primiti nagradu za mir koju dodeljuje Udruženje nemačkih izdavača i knjižara. Među prethodnim dobitnicima su turski književnik Orhan Pamuk, američka spisateljica i rediteljka Suzan Sontag, i peruanski pisac i političar Mario Vargas Ljosa.

Izvor: N1