Loiz Mekmaster Bižol

Loiz Mekmaster Bižol dobitnica nagrade ”Dejmon Najt”

Autorka sage o Vorkosiganima, Loiz Mekmaster Bižol, proglašena je od strane Američkog udruženja pisaca naučne i epske fantastike (SFWA) za dobitnicu 36. Grand Master memorijalne nagrade „Dejmon Najt“.

„Loiz Mekmaster Bižol nesporno je uticala na razvoj naučne i epske fantastike uspevajući da pronađe nove načine istraživanja žanra”, izjavila je Meri Robinet Koval, predsednica SFWA, povodom odluke o dodeli nagrade. Ona je istakla da je Bižol jedna od najproduktivnijih savremenih autorki fantastike i da je zahvaljujući desetinama objavljenih romana izvršila nemerljiv uticaj na mnoge žanrovske pisce.

Nagrada „Dejmon Najt“ dodeljuje se za životno delo na polju fantastike. Ovogodišnjoj dobitnici biće uručena tokom „Nebula vikenda“, koji se organizuje od 28. do 31. maja 2020. godine u Vudlend Hilsu, Kalifornija. Prethodni dobitnik ovog prestižnog priznanja bio je Vilijem Gibson.

Loiz Mekmaster Bižol rođena je u Ohaju 1949. godine. Već u devetoj godini zavolela je naučnu fantastiku i, upoznavši se s tehnikom žanra, počela da razvija sopstveni stil.

Neko vreme radila je kao biolog, a zatim se potpuno posvetila pisanju. Napisala je preko dvadeset knjiga. Njena prva tri romana, Krhotine časti, Ratnikov šegrt i Etan od Atosa, objavljeni su 1986.

Loiz Mekmaster Bižol kritičari porede s Ursulom Legvin, zbog čvrstih feminističkih stavova koje ne propoveda u svom delu, nego ih blago nagoveštava.

Svi njeni romani odlikuju se napetom fabulom, duhovitim dijalozima i dubokom humanošću glavnih junaka.

Višestruka je dobitnica nagrada „Nebula“ i „Hugo“. Godine 1987. bila je kandidovana za nagradu „Džon V. Kembel“.

Na srpskom jeziku objavljene su njene knjige: Barajar, Krhotine časti, Plaćenik i Vorska igra.

Loiz Mekmaster Bižol