Lavkraftova zemlja - Met Raf

LAVKRAFTOVA ZEMLJA Meta Rafa – subverzivni palp horor

Podelite sadržaj:

Lavkraftova zemlja nagrađivani roman domaćim čitaocima malo poznatog američkog pisca mračne fantastike Meta Rafa, nedavno je objavljen u izdanju Čarobne knjige.

Reč je o delu iz 2016. godine, koje je privuklo pažnju književne kritike ali i HBO producenata, zahvaljujući čemu ćemo uskoro biti u prilici da gledamo i ekranizaciju u vidu desetodelne TV serije.

Roman je ovenčan nagradom „Endeavor“ 2017. godine, a našao se i u najužem izboru prestižnih nagrada kao što su „Lokus“ i „Svetska nagrada za fantastiku“ (WFA).

Lavkraftova zemlja kombinuje sveprožimajući, drevni užas Lavkraftovog univerzuma s vrlo stvarnim, istorijskim užasom rasnih zakona Amerike Džima Kroua.

Radnja romana počinje u Čikagu, 1954. godine i prati dvadesetdvogodišnjeg vojnog veterana Atikusa Tarnera, koji kreće na put do Nove Engleske kako bi pronašao nestalog oca. Zajedno s njim u potrazi su i njegov stric Džordž, izdavač Vodiča za bezbedno putovanje crnaca, i školska drugarica Letiša.

Na putu ka kući gospodina Brejtvajta – naslednika imanja na kojem je Atikusova prabaka bila robinja – oni će se susresti kako sa svakodnevnim užasima belačke Amerike, tako i sa zlim dusima koji kao da su izašli pravo iz čudnovatih priča koje guta Džordž…

Ova romaneskna himera u čijim se epizodama prepliću priče o magiji, moći, nadi i slobodi prostire se kroz vreme i bavi se raznim članovima jedne crne porodice.

Met Raf na potpuno jedinstven način plete ovu fantastičnu pripovest, kombinujući jedan od najgorih perioda američkog društva s nepatvorenom ljubavlju prema kultnim klasicima žanra, i stvara roman koji je i sam petparački magazin sastavljen od priča-poglavlja inspirisanih velikanima fantastike prve polovine XX veka.

Prevod knjige uradila je Vesna Stojković.

LAVKRAFTOVA ZEMLJA – Met Raf