Kristofer Tolkin

Kristofer Tolkin dobija najviše priznanje Bodlijanske biblioteke

Podelite sadržaj:

Kristoferu Tolkinu, sinu slavnog pisca epske fantastike Dž.R.R. Tolkina, biće uručena Bodli medalja, najviše priznanje jedne od najvećih i najstarijih biblioteka u Engleskoj – Bodlijanske biblioteke Univerziteta u Oksfordu.

Izvorno, Bodli medalja je kreirana 1646. godine u čast Ser Tomasa Bodlija, koji je obnovio prvu javnu biblioteku u Oksfordu. Od 2002. godine replike medalje dodeljuju se pojedincima koji su dali izuzetan doprinos svetu književnosti, kulture, nauke i komunikacija.

Dodelom ove nagrade, Kristoferu Tolkinu se odaje priznanje za urednički rad na neobjavljenim delima njegovog oca.

Zahvaljujući Kristoferovom zalaganju, posthumno je objavljeno više dela Dž.R.R. Tolkina: „Silmarilion“, „Istorija Srednje zemlje“, „Nezavršene priče“… A 2014. godine uredio je i publikovao očev neobjavljeni prevod velikog anglosaksonskog epa „Beovulf“.

U planu je da se tokom 2017. godine u knjižarama pojavi još jedna knjiga koju je uredio Kristofer Tolkin, „Beren i Lutijena“, posvećena velikoj priči o ljubavi smrtnika Berena i besmrtne vile Lutijene. U knjizi će se naći više varijacija ove pripovesti koju je Dž.R.R. Tolkin prvi put napisao 1917. godine.

Bodli medalju su pre Kristofera Tolkina dobili fizičar Stiven Hoking, prirodnjak Dejvid Atenborou, književnica P.D. Džejms, medijski magnat Rupert Merdok i drugi.

Arhiva Dž.R.R. Tolkina smeštena je u Bodlijanskoj biblioteci od 1973. godine.

Silmarilion
Kristofer Tolkin  uredio je i izdao knjigu ”Silmarilion” 1977, četiri godine nakon očeve smrti