Kontroverzni SF klasik u knjižarama

Robert A. Hajnlajn - SVEMIRSKI VOJNICIIzdavačka kuća Čarobna knjiga objavila je roman “Svemirski vojnici” (“Starship Troopers”) Roberta A. Hajnlajna, prema kome je Pol Verhoven 1997. godine snimio istoimeni film.

Reč je o romanu iz domena tzv. vojne naučne fantastike, koji je tokom oktobra i novembra 1959. godine prvobitno u nastavcima izlazio u časopisu “The Magazine of Fantasy & Science Fiction”, da bi već u decembru iste godine u obliku knjige doživeo i prvo tvrdokoričeno izdanje.

Pripovedana u prvom licu, priča prati doživljaje osamnaestogodišnjeg vojnika po imenu Huan “Džoni” Riko koji pristupa svemirskoj pešadiji, futurističkoj vojnoj jedinici opremljenoj moćnim oklopima, i ubrzo nakon toga zatiče se u bespoštednom međuzvezdanom ratu protiv najveće pretnje po čovečanstvo, insektoidnim vanzemaljcima.

Roman “Svemirski vojnici” osvojio je nagradu Hugo 1960. godine. Ipak, ovo delo je izazvalo mnoge kritike i kontroverze zbog društveno-političkih tema, a neki kritičari su u njemu videli čak promociju fašizma i militarizma.