“Čudesna Srbija” na engleskom jeziku

Dragan Bosnić - ČUDESNA SRBIJAIzdavačka kuća Mladinska knjiga priprema izdanje monografije “Čudesna Srbija” na engleskom jeziku. Ova raskošna monografija poznatog beogradskog fotografa i turističkog novinara Dragana Bosnića, pored 750 fotografija prirodnih lepota Srbije, sadrži i kratke tekstove o mitovima i legendama vezanim za prikazane motive.

Na poslu prevođenja bio je angažovan poznati reditelj Timoti Bajford, koji je po okončanju ovog posla, na svom blogu objavio impresije o knjizi:

“Pre nekoliko dana sam završio prevod na engleski jedne izuzetno lepe knjige koju mogu svakome da preporučim. Zove se ‘Čudesna Srbija’, autor je Dragan Bosnić i izdavač Mladinska knjiga. Ima sto poglavlja, od kojih svako predstavlja jedan lep deo Srbije – nacionalni park, planinu, reku, šumu, pećinu, manastir – i puna je izuzetno lepih fotografija. Dosta od ovih mesta sam već posetio, ali ima mnogih koja nisam, ali koja sada, zahvaljajući ovoj knjizi, planiram da posetim što pre. Mnogo sam naučio iz srpske istorije i saznao sam za običaje za koje nisam imao pojma – recimo lapot. Ko zna šta je lapot? Pitao sam nekoliko prijatelja – Srba – i niko od njih nije znao. Odgovor je u knjizi ’Čudesna Srbija’. Naravno Mr. Google takođe zna!”

Bogato opremljena monografija “Čudesna Srbija” je, i pored visoke cene, ubrzo nakon objavljivanja postala bestseler Mladinske knjige. Ovaj projekat na kome su radili i vrsni slovenački grafički dizajneri Marko Prah i Lucijan Velikonja, nije samo putopis i oda lepotama Srbije, nego i svojevrsan apel da više cenimo i povedemo računa o onome što je naše i što ostavljamo potomstvu. A zahvaljujući izdanju na engleskom jeziku, ovo bogatstvo će uskoro moći da upozna i inostrana čitalačka publika.