Ištvan Lakatoš - Kockograd

”Kockograd” – najbolji mađarski roman za decu i mlade

Podelite sadržaj:

Izdavačka kuća Odiseja je domaćim čitaocima predstavila zvanično najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u Mađarskoj 2011. godine. Reč je o delu „Kockograd“ Ištvana Lakatoša, talentovanog strip autora, pisca i ilustratora.

Ovaj tridesetšestogodišnjak je zavredio nadimak „mađarski Tim Barton“ zbog specifičnog estetskog izraza, beskrajne maštovitosti i rešenosti da deci ponudi književnost pisanu po merilima vrhunske literature za odrasle, sa složenom radnjom, čvrstom strukturom, slojevitim likovima i izazovnim podtekstom.

„Kockograd“ donosi priču o Zalanu, dečaku toliko preokupiranom važnim dečačkim aktivnostima kao što su stripovi, škola i gađanje devojčica bubama, da ne uspeva da primeti šta se događa u njegovom najbližem okruženju.  A onda se, jednog dana, na njegovim vratima pojavio misteriozni starac i otvorio mu oči: neko je njegove roditelje zamenio bednim, ravnodušnim kopijama. I ne samo njih: stanovnici Kockograda otimaju i zamenjuju veštačkim replikama ljude, životinje, oblake, jezera i šume. Zmajevi, patuljci, vilenjaci i ostala drevna magična stvorenja ionako su neprimetno nestala sa ovog sveta, pa su njih prosto porobili, i ne trudeći se da ostave zamenu za njih. Ako se ovako nastavi, Kockograd će usisati sav život i lepotu sa ovoga sveta i uništiće sve što ljudi još nisu uništili.

Zalan pristaje da pomogne starom Stonošcu da spase svet, a kako i ne bi, kad je to jedini način da izbavi svoje roditelje. Dečak se ukrcava u pokretnu starčevu kuću, koja krije bezbroj soba, tajni i lepota, i zajedno kreću u potragu Kockogradom, gradom koji treba pobediti.

Ištvan Lakatoš na originalan način koristi ikonografiju i pop kulturu koja je obeležila detinjstvo generacije koja je odrastala krajem dvadesetog veka, roditelja protagoniste Zalana i njegovih vršnjaka, današnje dece.

Za roman „Kockograd“ Lakatoš je dobio nagrade „Aranyvackor“ i „Golden Nubbin Prize“.

Prevod sa mađarskog na srpski jezik uradila je Draginja Ramadanski.

Zavirite u knjigu.

Kockograd - Ištvan Lakatoš
Kockograd – Ištvan Lakatoš