Knjige krvi - Klajv Barker - Hulu

KNJIGE KRVI, film inspirisan delima Klajva Barkera – uskoro!

Knjige krvi, film inspirisan horor prozom Klajva Barkera, biće dostupan od 07. oktobra 2020. godine na Huluu. Na tviter nalogu navedenog striming servisa tim povodom je objavljena kratka vest uz preliminarni poster.

Režiju potpisuje Brenan Braga (Orvil), koji je zajedno sa Adamom Sajmonom uradio scenario. Glumačku ekipu čine: Brit Robertson (For the People), Rafi Gavron (A Star Is Born), Ana Fril (Marcella), Jul Vazkez (Midnight, Texas), Freda Fo Šen (Ad Astra) i drugi.

Nije poznato koje priče će biti obrađene u ekranizaciji, a kako se najavljuje, film će povesti gledaoce na neistraženu i zabranjenu teritoriju kroz tri priče koje se međusobno prepliću u prostoru i vremenu.

Šest zbirki Knjiga krvi proslavile su Barkera sredinom 80-ih godina prošlog veka i svrstale ga u red najperspektivnijih književnih stvaralaca horor žanra. Britanac je rano stekao reputaciju majstora makabrističnog, iznudivši javno priznanje od strane Stivena Kinga, koji je rekao: „Vidim budućnost horora. Ime joj je Klajv Barker“.

Unutar zbirki Knjige krvi objavljeno je ukupno trideset novela, a neke od njih doživele su uspešne filmske adaptacije.

Novela Zabranjeno (Knjiga krvi 5) pretočena je u klasik filmskog horor žanra Kendimen. Prema uznemirujućoj pripoveci Ponoćni kasapski voz (Knjiga krvi 1) 2008. godine snimljen je istoimeni film sa Bredlijem Kuperom u glavnoj ulozi.

Prema noveli Kralj sirova glava (Knjiga krvi 3) 1986. godine snimljen je istoimeni film. Planiran je i rimejk, ali se od toga odustalo zbog Barkerove prezauzetosti radom na franšizi Gospodar pakla.

Film Gospodar iluzija snimljen je prema pripovesti Poslednja iluzija (Knjiga krvi 6), a režiju i scenario potpisao je sam Klajv Barker.

Njegova priča Pakleno srce poslužila je kao inspiracija za franšizu Gospodar pakla, koja se sa svojih deset delova pokazala kao jedan od najizdržljivijih filmskih serijala u istoriji žanra. Barker je bio scenarista i režiser prvog dela, a film je ubrzo stekao svetsku slavu i epitet kultnog horor ostvarenja.

Konačno, njegov roman Kabal poslužio je kao inspiracija za još jedno zapaženo filmsko ostvarenje koje je Barker lično režirao – Noćni soj iz 1990. godine.

Barker važi za vrsnog multimedijalnog umetnika. Pored pisanja proznih dela, s velikim uspehom se bavi slikarstvom, filmskom režijom, pisanjem scenarija za filmove, stripove i video igre.

Klajv Barker – poster za film KNJIGE KRVI