Kletva usnule varoši - Zoran Petrović

KLETVA USNULE VAROŠI – novi roman Zorana Petrovića

Nedavno je kao samizdat objavljen novi roman Zorana Petrovića Kletva usnule varoši. Reč je o atraktivnom, bogato ilustrovanom izdanju, koje upravo zbog insistiranja autora da bude objavljeno u raskošnoj opremi nije našlo mesto u programu nekog od domaćih izdavača.

Petrović je ljubiteljima fantastike u Srbiji i regionu poznat po petodelnom serijalu epske fantastike „Praznik zveri“, ali Kletva usnule varoši, gotovo da nema dodirnih tačaka sa pomenutim serijalom (izuzev jednog zajedničkog motiva) i predstavlja potpuno zasebno delo.

Priča romana, smeštena u Srbiji 19. veka, uobličena je žanrovskim kolopletom misterije, trilera, epske i vampirske fantastike na način koji nije ostavio ravnodušnim ni proslavljenog srpskog pisca i urednika, Zorana Živkovića, koji je Petrovića svrstao u red najistaknutijih savremenih evropskih pisaca vampirske fantastike.

Godina je 1864. i Srbiju je zadesila velika nevolja. U crkvenim spisima i evidenciji vlasti ostalo je zabeleženo da se od kraja januara do početka avgusta u selima Braničevskog okruga dogodilo devet istovetnih slučajeva – deca mlađa od tri godine preko noći su nestajala iz kolevki bez ikakvog traga. Narod od nadležnih zahteva  da bez odlaganja nešto preduzmu povodom tajanstvene pošasti koja hara Srbijom, te knez Mihailo Obrenović šalje na zadatak svog najizvrsnijeg čoveka – doktora Đorđija Rafailovića, glavnog istražitelja kneževe garde.

Put istražitelja vodi u Veliko Svitanje, selo iz koga je nestalo najviše mališana. To je ujedno i mesto u kome se rodila, a pre desetak godina, pod neobičnim okolnostima, i preminula njegova supruga. Stoga ovo zaduženje Đorđija Rafailovića vidi i kao potez sudbine; zadatak uz pomoć koga će pokušati da ublaži nemir i odagna osećanje krivice koji ga tako dugo opsedaju…

Roman Kletva usnule varoši sadrži oko 250 strana i preko 30 ilustracija u boji Dušana Markovića. Knjiga je štampana na mat kunstdruk papiru i urađena je u tvrdom povez. Dizajn korica delo je Nebojše Zorića.

Trenutno knjiga nije dostupna u knjižarama, a može se naručiti po ceni od 1.500 dinara,preko nekog od tri ponuđena linka:
instagram.com/knjizara_ina
facebook.com/knjige.studentica
facebook.com/Kletvausnulevarosi

Kletva usnule varoši - Zoran Petrović
KLETVA USNULE VAROŠI – Zoran Petrović