Ilija Bakić – DVOSTAV

Ilija Bakić – DVOSTAV
(Banatski kulturni centar, Novo Miloševo, 2022)

DVOSTAV - Ilija Bakić

Piše: Slobodan Ivkov

Na konkurs „Bogdan Čiplić“ za najbolji prozni rukopis na srpskom jeziku, raspisan 2021. poslata su čak 34 neobjavljena dela. Pobedilo je ovo. Odnosno ova, jer se radi o dve nezavisne novele od po približno 70 stranica. Objedinjene su, pa knjiga Dvostav ima 160 stranica. Žiri je bio tročlan: predstavnik Britanskog kulturnog centra i dva msr-a. Po ideji urednika, prvi msr nam u predgovoru objašnjava šta je pisac hteo da kaže, a drugi msr, na kraju, u svom obrazloženju prepričava oba segmenta.

Zbog nečeg, prvi deo ima naslov Ležećki a drugi Klekećki. U na kraju popisanom Sadržaju je mala greška. Prvi deo se opet deli na dva dela, ali uz Ležećki je samo međunaslov „Najveći Brat“, dok je drugi pripadajući mu međunaslov „Sirena“, podveden pod Klekećki, gde je i nesporno Klekećkiju pripadajući međunaslov „VKSDPN“. Ležećki opisuje društvo koje neposredno referira na roman 1984 Džordža Orvela, ali budući da je pisac veliki znalac naučne fantastike, on diskretno senči atmosferu onom iz filma Brazil Terija Gilijema, kao i još nekim idiomatskim toposima i konvencijama.

Opisani su mehanizimi komunističkih diktatura, pretpostavlja se iz „rusofonske“ sfere uticaja, jer se bezimeni likovi međusobno oslovljavaju kao „tovariši“. Premda, tako su se odazivali i slovenački „drugovi“. Tu su i „golootočki Alkatraz“, lažne uzbune, unutrašnji i spoljni neprijatelj koji vazda rovari i nikada ne spava, periodično se svečano otvaraju nekakve deonice asfaltiranih puteva, pri čemu niko ne primećuje da su kamere jednom s jedne, posle mesec dana s druge strane trase, dok joj je dužina istia 1362m asfalta magistralnog puta. Tu i nastaje problem, jer iz vakuumske cevne pošte – kao u Brazilu –  činovniku stiže „od gore“ depeša po kojoj fotografija na svim biltenima štampanim prethodno mora da se retušira.

Treći rukovodilac, na slici s makazama pored vrpce, u međuvremenu od otvaranja je u tom paranoičnom društvu politički zglajzao i već je streljan, pa ga valja izbrisati sa fotke. Nevolja je u tome što su i dva lika pored njega prošla isto, a Urednik mora nečim i nekako (još nije izmišljen Fotošop) da likove zameni, pri čemu Administrator nema uputstva za takvu neobičnu situaciju. VKSDZPN je Viši Knjižar Sa Dozvolom Za Prinudnu Naplatu, koji pleni stvari onih koji ne vrate pozajmljene knjige iz Obora.

Naime, knjige su tu živa bića koje, kao naše audio-knjige, deklamuju svoje sadržaje. Čitanje je nepoželjno, autori nisu potpisani, a najtraženiji naslov je Tiha predvečerja u pampa. Knjige se pare, razmnožavaju, hrane, poje i češagijom timare, no sve je više korisnika koji ih zloupotrebljavaju, uglavnom „raščepljivanjem“. Stoga, saziva se vanredna Skupština Bibliotečke centrale radi razmatranja tekuće situacije. Otkriva nam se poreklo ovakve neobične konstelacije u Novom Dobu… Surova satira vrsnog znalca!

Naslovnu stranicu je nacrtao samosvojni stripar Franja Straka i Čerevića, koji već oko tri decenije, svog duševnog zdravlja radi, kreira i na internet postavlja svakojako subverzivni, vulgarni, surovi i sirovi andergraund strip Samonikli korov strip (hiljade tabli!), za koji malo ko mari u ovoj našoj grogiranoj državi u raspadu, ali njega baš briga! Samo napred! Podrška!