Ilija Bakić - Dvostav

Novi roman Ilije Bakića DVOSTAV s popustom za posetioce sajta Art-Anima

U izdanju Banatskog kulturnog centra, objavljen je novi roman Ilije Bakića Dvostav. Ovaj roman, nagrađen priznanjem „Bogdan Čiplić“ za najbolji prozni rukopis na srpskom jeziku u 2021. godini, donosi radnju sa jakom groteskno-humornom intonacijom i nizom transtekstualnih iluzija i referenci.

„U romanu su prikazana dva modela totalitarističkog društva. U jednom prepoznajemo, na osnovu pažljivo utkanih simbola i mizanscena, komunistički državni aparat, dok u drugom, po specifičnoj upotrebi čoveka i knjige, drugi, nimalo ljudskiji, ali perfidniji model totalitarizma u kojem danas živimo“, ističe msr Nenad Stanojević.

Roman čine dva segmenta: „Ležećki stav“ i „Klekećki stav“. Prvi segment ima podnaslov „Najveći veliki brat“ i prati otkriće, razvoj i razrešenje duboke krize izazvane nužnošću da se revolucionarna istorija uskladi sa potrebama tekuće situacije. Uočena neusaglašenost u liku nepodobnih ličnosti koje su prisustvovale službenim događajima zahtevaće maksimalno angažovanje državnih činovnika manje ili više (ne)doraslih ovom zadatku.  

Drugi segment, „Klekećki stav“, ima podnaslov „VKSDZNP“ (Viši Knjižničar Sa Dozvolom Za Prinudnu Naplatu) i opisuje nadljudske napore koje ovaj trudbenik i samostalni preduzetnik ulaže kako bi očuvao, zaštitio i unapredio svoje stado-knjižni fond u teškim vremenima neposredno pre nego što će Država odlučnom akcijom odgovoriti na sve destruktivne pretnje koja ugrožavaju ovu (ne)potrebnu delatnost.

U svom osvrtu na Bakićev roman, msr Milana Poučki, navodi: „Dvostav Ilije Bakića temelji se na ideji o sveopštem krivotvorenju i falsifikovanju, prožet je lažiranjima i prekrajanjima istine svake vrste, natopljen je maglovitom, a opet kristalo jasnom atmosferom društvene egzistencije u kojoj preovladavaju nelogičnosti, neistine i plasiranje demagogije.“

Roman Dvostav sadrži 164 strane, mekog je poveza, a redovna cena, ukoliko se naručuje od izdavača, iznosi 700 dinara. Banatski kulturni centar odobrio je poseban popust na cenu knjige, ukoliko se potencijalni kupac, prilikom naručivanja pozove na sajt Art-Anima. U tom slučaju cena će biti 500 dinara.

Ovaj popust važi samo ukoliko se knjiga naručuje direktno od izdavača, na jedan od dva načina:
– putem mail adresa: banatskikulturnicentar@gmail.com  ili  info@bkcknjige.rs,
– porudžbinom sa sajta Banatskog kulturnog centra.

U oba slučaja, od kupca se očekuje da se u napomeni pozove na sajt Art-Anima.com. Ovo je mala ušteda za potencijalnog kupca i pomoć izdavaču koji do sada nije bio u vodama domaće žanrovske fantastike.

DVOSTAV - Ilija Bakić
DVOSTAV – Ilija Bakić