Kjaroskuro - Firentinski dublet - Goran Skrobonja - Ivan Nešić

KJAROSKURO – završni tom duologije ”Firentinski dublet”

Nedavno je iz štampe izašao roman Kjaroskuro – završni deo duologije „Firentinski dublet“ iza koje stoji autorski dvojac domaćih majstora fantastike Goran Skrobonja i Ivan Nešić.

Radnja dvoknjižja smeštena u Engleskoj viktorijanskog doba, objedinjuje tajnu istoriju, triler i horor i prati Milovana Glišića kao prvog modernog profajlera, koji je nakon uspešnog razotkrivanja serijskog ubice Save Savanovića (zlodela maskirao tobožnjim napadima vampira), od strane kralja Milana I Obrenovića poslat u pomoć Skotland Jardu kako bi rasvetlio niz misterioznih ubistava u Londonu s kraja 19. veka.

U Londonu slavnog pisca čeka misija od čijeg ishoda ne zavisi samo sudbina srpske i britanske krune već sudbina čitavog sveta, misija u kojoj ključno mesto zauzimaju beležnice dvojice najvećih umetnika renesanse, Leonarda i Mikelanđela, iz vremena kada su nakratko radili zajedno u Firenci, poznatije pod nazivom „Firentinski dublet“.

Kjaroskuro se hronološki neposredno nastavlja na prvi tom, i prati događaje nakon okršaja u pušionici opijuma Stara vrana, u kome su učestvovali agenti Skotland Jarda i Glišić s jedne strane i nepoznati napadač s druge.

Zagonetni napadač na Milovana Glišića stradao je u obračunu sa piscem i detektivima Skotland jarda u pušionici opijuma, ali to lovcima na Trboseka nije od velike pomoći.

Po nalogu kraljice Viktorije, grupi se pridružuju operativci iz novoosnovane britanske tajne službe, kao i japanski emisar koji zna kako izgleda stranica sa simbolima iz nestale Mikelanđelove polovine Firentinskog dubleta.

Za dešifrovanje piktograma, grupa angažuje slavnu arheološkinju madam Djelafoa da bi potom, u trenutku nesmotrenosti, Glišić dospeo u šake otmičara kćerke kralja Milana. U pripovesti koja se proteže kroz četiri milenijuma, on konačno saznaje šta je svrha Dubleta i kolika se opasnost nadvila nad čitavim svetom.

Roman donosi odgovore na sva pitanja otvorena u prvom tomu, kao što su: ko je Džek Trbosek, zašto je oteta vanbračna kćerka kralja Milana i šta će biti sa Glišićem.

Iako je početna zamisao autorskog dvojca bila da se ovim dvoknjižjem zaokruži priča o profajleru Milovanu Glišiću, prema izjavi Gorana Skrobonje datoj Glasu Srpske, nakon održane promocije „Firentinskog dubleta“ na festivalu Art-Anima, ozbiljno se razmatra ideja za pisanje novih avantura Milovana Glišića i Tase Milenkovića, pod radnim nazivom „Petrogradski kvartet“, koje bi ovoga puta bile smeštene u Rusiju.

Goran Skrobonja i Ivan Nešić