Džordž R.R. Martin

Kakav je kraj ”Igre prestola” i da li Martin može brže?

Džordž R. R. Martin dao je ljubiteljima „Igre prestola“ neke nagoveštaje o tome kako će se njegove knjige završiti i zašto piše tako sporo.

Uprkos tome što je pisanje knjige započeo punih 17 godina pre nego što će prvi put sesti za pregovarački sto sa predstavnicima HBO, Martin priznaje da nikad nije ni očekivao da će knjige biti objavljivane pre serije.

„Serija ne utiče na pisanje, osim što povećava stres“, rekao je on studentima novinarstva tokom diskusije na Nortvestern koledžu, gde je primio nagradu.

„Već neko vreme slušam o tome i mnogi me pitaju kako sebe da nateram da pišem brže. Mislim da je odgovor: ‘Ne mogu’. Pišem tempom kojim pišem i to što je serija u toku neće promeniti ono što su moje knjige.“

Martin je u početku planirao da završi pisanje romana do 1998. (!) ali ljubitelji ovog štiva čekaju duže od četiri godine na šesti deo „Pesme leda i vatre“. Šuška se da će se naći u prodaji početkom sledeće godine i to pre emitovanja prve epizode šeste sezone serije, zakazanog za april, ali još ništa nije potvrđeno.

Martin (67) ljubomorno čuva dešavanja u knjizi, ali je nagovestio ljubiteljima ono što mogu da očekuju na samom kraju.

„Mislim da treba da imate nade. Svi zaslužuju srećan kraj na neki način. Mene privlače ti ‘gorko-slatki’ završeci. Ljudi me pitaju kako će se završiti ‘Igra prestola’, a ja neću da im kažem, ali uvek kažem da se može očekivati ‘gorko-sladak’ kraj“, rekao je on.

„Mislim da je Tolkin to fenomenalno radio. Nisam to razumeo kao dete, dok sam čitao ‘Povratak kralja’. Ne možete postići neki cilj i onda se praviti da je život savršen. To ne ide tako.“

(izvor: B92.net)