Ilija Bakić

Ilija Bakić za Dnevnik o žanru i leksikonu ”101 lice fantastike”

Povodom izlaska iz štampe nove knjige Ilije Bakića “101 lice fantastike”, u sredu 04. novembra u novosadskom Dnevniku objavljen je intervju, koji je sa našim poznatim piscem fantastike, kritičarem i stalnim saradnikom sajta Art-Anima, vodio književnik Đorđe Pisarev.
 
U uvodnom delu teksta, Pisarev predstavlja Bakićevu knjigu sledećim rečima: „Leksikon ’101 lice fantastike’ Ilije Bakića, (’Agora’, 2015) ’Dnevnikovog’ književnog i strip kritičara, nominalno čine kratki ogledi o delima više od stotinu pisaca prevashodno naučne fantastike, ali i epske fantastike odnosno fantastike natprirodnog – horora ili mračne fantastike, kako pisaca koji su odavno zauzeli svoje mesto u analima žanrovskih književnosti odnosno sveukupne literature, tako i autora koji poslednjih decenija određuju pravce aktuelnog razvoja ovih žanrova.“
 
Ilija Bakić je u prvom delu intervjua izneo svoje viđenje mesta koje zauzima fantastika u književnosti 20. i 21. veka, dok je u drugom otkrio kako je nastao leksikon „101 lice fantastike“:
 
„Davne 2003. godine pozvali su me tadašnji zamenik glavnog i odgovornog urednika lista ’Dnevnik’ Miroslav Stajić i urednik časopisa i sajta ’Astronomija’ Aleksandar Zorkić, nudeći da uzmem učešće u priređivanju stranice u ’Dnevniku’ posvećene astronomiji. Moj zadatak bio bi da, u kratkim tekstovima, pišem o velikim piscima naučne fantastike. Pristao sam bez dvoumljenja, motivisan mogućnošću da, u velikom tiražu, propagiram literaturu koju volim.
 
Od 2003. do 2007. rubrika ’Veliki pisci naučne fantastike’ je objavljivana i imala je poprilično odjeka među čitaocima. Jedan čitalac čak se žešće ljutnuo što sam, po njemu nepravedno, napisao da je veliki Artur Klark umeo da piše i besmislice. Kako je pisanje za ’Dnevnik’ odmicalo, bivalo je sve jasnije da se iz pukog zbira tekstova pomalja nešto što liči na leksikon odabranih autora ove književnosti/žanra, sastavljen od klasika ali i onih koji su još aktivni. Znatiželjnik će, čitajući ove tekstove, moći da se obavesti o pojedinom autoru, njegovim interesovanjima, delima i postignućima ali i o istoriji žanra, temama, ikonografiji, funkcionisanju izdavaštva… Kako god bilo, mogu reći da bi meni, da sam ovakav leksikon imao pre tridesetak godina, mnogo značio jer bi mi prištedeo mnogo truda i sačuvao me od razočarenja lošim knjigama koje sam, u svom neznanju, zalud čitao“, rekao je Bakić.
 
Tekst intervjua pod naslovom „Bakić: Lik stvari koje dolaze“ možete u celosti pročitati na sajtu Dnevnika.
Ilija Bakić - 101 lice fantastike
Ilija Bakić – 101 lice fantastike