Jovanka Vučković

Jovanka Vučković režira horor film po priči Klajva Barkera

Jovanka VučkovićJovanka Vučković, Kanađanka srpskog porekla poznata po radu u svetu horor žanra, imaće svoj rediteljski debi na jednom celovečernjem filmu – i to na ekranizaciji priče horor majstora Klajva Barkera “Jacqueline Ess”. Reč je o jednoj od priča iz njegove čuvene zbirke “Knjige krvi” (drugi deo). Vučkovićeva će režirati film na osnovu scenarija kojeg je napisala sa Kristijanom Frensisom – javlja PISB.

Ovaj film je sada u žiži javnosti zbog najave da će u njemu igrati zvezda “Igre prestola” Lena Hedi. Hedijeva će, zajedno sa Vučkovićevom, biti i koproducent filma.

Klajv Barker, izvršni producent filma, je oduševljen činjenicom što će Lena preuzeti naslovnu rolu. “Po meni nema boljeg izbora za ulogu Žaklin. Njena lepota i autoritet će izneti film”, smatra čuveni pisac horora.

“Jacqueline Ess” je priča o ženi koja, željna za promenama, stiče moć da preoblikuje tela ljudi po svojoj volji. Ta priča, iz zbirke “Knjige krvi”, će konačno biti ekranizovana, a pored nje ranije su na filmsko platno stigle i “Lord of Illusions” i “Candyman”.

Jovanka Vučković je skrenula pažnju na sebe kratkim filmom “The Capture Bird”, na kojem je izvršni producent bio Giljermo del Toro, kao i radom na ženskoj horor antologiji “XX”. Inače, ona je pet godina radila na vizuelnim efektima (ima i nagradu “Džemini” za njih), zatim je uređivala horor magazin “Rue Morgue” tokom šest i po godina, a pojavila se i kao zombi u Zak Snajderovom “Zora mrtvaca” i Džordž Romerovom “Zemlja mrtvih”. Smatraju je za jednu od najuticajnijih žena u svetu horora.