Refesticon

Danas počinje Festival fantastične književnosti “Refesticon”

Festival fantastične književnosti RefesticonU Bijelom Polju danas počinje drugi regionalni Festival fantastične književnosti “Refestikon”, u organizaciji lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje. 

Ovogodišnji festival posvećen je književniku Ćamilu Sijariću, a učešće su potvrdili brojni pisci iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Festivalski program počinje u 11 časova u Parku pjesnika promocijom zbirki partnerskih festivala: “Bosna Srebrena” (Zekon, BiH), “Priče o zmajevima” (FFK Pazin, Hrvatska) i “Virus časti” (Istrakon, Hrvatska), a tom prilikom biće najavljen i Festival fantastične književnosti “Art-Anima” (Srbija).

Program se nastavlja od 13 časova u Zavičajnom muzeju predstavljanjem romana nominovanih za nagradu “Mali princ”: “Tamoiza” Adnadina Jašarevića i “U kraljevstvu slova” Blage Žurić. 

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 19 časova u Kući Rista Ratkovića, gde će biti upriličena promocija festivalske zbirke kratkih priča “Prsten sa one strane sna”. O zbirci će govoriti zastupljeni autori, a moderator književne večeri biće Davor Šišović.

U subotu 10. maja program festival se nastavlja promocijom televizijskog serijala “Mitovi, legende, kazivanja” u produkciji RTV Budva i predstavljanjem Udruženja ljubitelja naučne fantastike Sci&Fi iz Beograda.

U 13 časova biće postavljeno spomen obeležje na rodnoj kući Ćamila Sijarića u Šipovicama, a od 13.30 omaž ovom piscu biće načinjen u biblioteci koja nosi njegovo ime u Godijevu. O Sijariću će tom prilikom govoriti publicista Radomir Perišić i pisac Šeki Musić.

Od 19 časova u Zavičajnom muzeju Bijelog Polja prof. dr Sonja Tomović Šundić govoriće o književnom delu Ćamila Sijarića, nakon čega će biti predstavljena zbirka priča ovog autora “Priče iz 1001 noći” koju su priredili Adnadin Jašarević i Faruk Sijarić.

Festival se završava u nedelju gostovanjem učesnika na devetom Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, gde će od 12 časova biti predstavljen “Refestikon” i partnerski festivali iz regiona.