Road Dal - Čarli i fabrika čokolade

”Izronilo” morbidno poglavlje dečje priče

Road Dal - Čarli i fabrika čokoladeLjubitelji klasične dečje priče “Čarli i fabrika čokolade” konačno mogu da uživaju u poglavlju koje je ukinuto zbog prevelike morbidnosti za malu decu – piše Mondo.

Oni koji nisu pročitali knjigu Roalda Dala, sigurno su odgledali film gde glavnu ulogu vlasnika fabrike čokolade – Vilija Vonke, tumači Džoni Dep.

Poglavlje koje nije ušlo u finalnu verziju knjige, a i filma, nađeno je među papirima pokojnog pisca, a po originalnoj zamisli je trebalo da bude peto poglavlje.

Među materijalom zabranjenim za čitanje maloj deci nalazi se opis sobe za sečenje i lupanje, gde noževi i čudne mašine prete da iseku decu umesto smesa za čokoladne poslastice.

“Mnogo noževa se spušta dole i seče, seče, seče, praveći male kvadrate, spremne za radnje”, glasi rečenica Vilija Vonka, koju je uputio nestašnoj deci koja su zalutala u tu sobu.

Pronađena priča takođe upućuje na to da je osmoro dece ušlo u izbor za turu po čuvenoj fabrici, što je četiri više nego u finalnoj verziji knjige.

Roald Dal - Čarli i fabrika čokolade