Grejem Džojs

Preminuo Grejem Džojs

Grejem DžojsEngleski pisac Grejem Džojs, preminuo je 09. septembra, u 59. godini života. Duže vremena bolovao je od tumora limfnog tkiva. Džojs je najpoznatiji po svojim nagrađivanim romanima koji prelaze granice horora, mračne fantastike i paranormalnog.

Grejem Džojs je rođen 22. oktobra 1954. godine u engleskom rudarskom selu Kersliju, nedaleko od Koventrija. Modernu englesku i američku književnost magistrirao je na Lester Univerzitetu, a doktorirao na Notingem Univerzitetu. Zajedno sa suprugom Suzan Johnsen 1988. godine odlazi na grčko ostrvo Lezbos, gde provode godinu dana tokom kojih nastaje Džojsov prvi roman “Dreamside”.

Ovaj roman objavljen je 1991. godine. Godinu dana kasnije objavljen je roman “Dark Sister” (1992), kojim je Džojs prvi put osvojio Britansku nagradu za fantastiku.

Usledili su “House of Lost Dreams” (1993); “Requiem” (1995, Britanska nagrada za fantastiku); “The Tooth Fairy” (1996, Britanska nagrada za fantastiku); “The Stormwatcher” (1998, Britanska nagrada za fantastiku); “Indigo” (1999); “Smoking Poppy” (2001); “The Facts of Life” (2002, Svetska nagrada za fantastiku); “The Limits of Enchantment” (2005).

Još jedan roman koji je zavredio Britansku nagradu za fantastiku bio je “Memoirs of a Master Forger” (2008), a zanimljivo je da je izdanje u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo potpisano pseudonimom William Heaney (prema naratoru), dok je isti roman u američkom izdanju objavljen pod nazivom “How To Make Friends With Demons” (2009) potpisan autorovim pravim imenom.

U poslednjih pet godina objavljeni su: “The Silent Land” (2011); “Some Kind of Fairy Tale” (2012, Britanska nagrada za fantastiku); i “The Year of the Ladybird” (2013), koji je u Americi štampan pod naslovom “The Ghost in the Electric Blue Suit” (2014).

Pre deset godina, Džojs je počeo da piše knjige za mlade, i već prvim ostvarenjem “TWOC” (2005) zavredio “Angus” nagradu. Naredne godine objavio je roman “Do the Creepy Thing”, zatim “Three Ways to Snog an Alien” (2008) i “The Devil’s Ladder” (2009).

Džojs je autor i nekoliko zapaženih kratkih priča, među kojima su “Black Dust” (2001), “Eat Reecebread” (1994), “Pinkland” (1998), “Leningrad Nights” (1999), “Candia” (2000), “An Ordinary Soldier of the Queen” (2008), a iza sebe je ostavio jednu zbirku priča “Partial Eclipse and Other Stories” (2003).

Poznati srpski pisac fantastike Darko Tuševljaković je na svom fejsbuk nalogu odao počast Džojsu sledećim rečima:

“Kad god je evropska fantastika branila svoje literarne kvalitete, mahala je njime. Bio je praktično savršen pisac: elegantan i disciplinovan, zanimljiv i lak za čitanje, promišljen i sadržajan, samouveren a nepretenciozan. Izvrsno je umeo da nas omađija, tako da ne znamo da li se krećemo kroz realan svet u koji je prodrlo nešto onostrano ili smo u oblaku fantazije koja liči na stvarnost. Hodao je po žici i vešto balansirao, a onda ga je jedna strana ipak povukla k sebi. Grejema Džojsa od danas više nema, ali njegove knjige, na svu sreću, ostaju sa nama.”