Milica Cvetić - Morana

Izložba nadahnuta nasleđem srpske narodne književnosti

Izložba Među svetovima svet autorke Milice Cvetić biće otvorena u ponedeljak, 6. marta u 19 časova, u Galeriji Singidunum.

Stvaralački opus umetnice inspirisan je nasleđem srpske narodne književnosti i staroslovenske mitologije.

„U riznici narodne tradicije i čudesnom kosmosu mitova, predanja, bajki i epske poezije autorka otkriva i savremenim umetničkim vokabularom, kroz medij digitalne slike, odnosno crteža, (re)interpretira odabrane narative iz književnosti i mitova. Narativ, iako čini polaznu tačku, ne postavlja granicu umetničkoj imaginaciji. Kompozicijama naizgled lepršave i prozračne atmosfere, oživljavaju se likovi i teme srpskog folklora“, zapisala je istoričarka umetnosti Tijana Duka.

Milica Cvetić (32) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku primenjeno slikarstvo. O njenoj izložbi Među svetovima svet, Duka ističe:

„Vibrantnim, ali zasićenim i zagasitim koloritom umetnica dočarava pokret, uzburkana psihološka stanja, unutrašnje borbe, vrline i slabosti predstavljenih junaka. U uskovitlanim draperijama, mekim obrisima figura i začudnim lebdećim građevinama, materijalizuje se magijska aura, a upravo magičnost jeste prepoznatljivi izraz umetničkog rukopisa Cvetićeve. Zaodenuti u ruho digitalnog stvaralaštva i bliski vizuelnoj percepciji savremenog posmatrača, radovi Milice Cvetić načinom izvedbe evociraju tradicionalni slikarski medij, gradeći između istorije i fantazije, stvarnosti i imaginacije, jedan u potpunosti osobeni svet“.

Izložba je otvorena do 15. marta 2023. godine.

Milica Cvetić - Među svetovima svet
Milica Cvetić – Među svetovima svet

Izvor: Nova.rs / Suzana Sudar