Vladimir Đukanović - Blistanje

Promocija romana BLISTANJE u knjižari Delfi SKC

Promocija naučnofantastičnog romana Blistanje ekonomiste i filozofa Vladimira Đukanovića biće održana u ponedeljak, 6. marta 2023. godine u kafeteriji Bukmarker, Delfi SKC, (Kralja Milana 48, ulaz iz Resavske), s početkom u 18 časova. Pored autora, na promociji će govoriti i pisac Marko Vidojković.

Tema romana jeste realna opasnost koju sa sobom nosi nepredvidivi razvoj veštačke inteligencije. Autor Đukanović, koji je domaćoj javnosti poznat kao „filozof sa Volstrita“, čovek je koji se godinama bavio proračunima, baratao analitikom, i to u areni najvažnijih svetskih bankara i analitičara. U svom prvom romanu govori o sukobu tvorca i tvorevine, o evoluciji tvorevine u biće, o napretku tih bića do zajednice i o tome kakvu nam je sudbinu ta zajednica namenila.

„Pored jasnih benefita koje AI nosi mnogi se pitaju ima li etičkih i društvenih konsekvenci koje se kose sa interesima Homo sapiensa?“, na svom blogu Fejsbučenje, piše Vladimir Đukanović. „Postoje dve škole misli među stručnjacima i filozofima. Prva tvrdi da je sve bajno i da ćemo za par decenija žnjati neverovatne plodove ove eksplodirajuće tehnologije. Sa druge strane tu je grupa ozbiljnih naučnika koji upozoravaju da moramo biti oprezni jer ima dosta indikacija da neke od mašina kreću u nezavisnom pravcu. Pored Ilona Maska i pokojnog Stivena Hokinga, koji su globalno slavni, jedan od najbitnijih filozofa današnjice, Dejvid Čalmers, je izveo nekoliko studija gde logički navodi da su svi scenariji nekontrolisanog razvoja veštačke inteligencije nepovoljni po nas.“

Vladimir Đukanović je 2015. godine došao na ideju da svoja razmišljanja i saznanja o izazovima koje pred čovečanstvo postavlja veštačka inteligencija pretoči u naučni rad koji bi predstavljao kratku istoriju filozofije veštačke inteligencije. Ipak, po završetku pisanja rada doneo je odluku da o temi veštačke inteligencije napiše roman kako bi dopreo do znatno šireg kruga čitalaca.

Blistanje pokušava da ove probleme pretoči u filozofsku akcionu dramu. Čitanje naučnih radova je muka, a roman ima snagu paljenja ljudske mašte od vajkada. Dobra priča je vredna jer kompleksne društvene tokove topi u formu koja je bliža našem iskonskom umu“, kaže Đukanović. „Ideje profesora Čelmersa su ovde stidljivo provučene. Centralna rasprava oko toga hoće li mašine postati svesne ili ne su preuzete od njega i njegovih kolega koji godinama proučavaju ovu temu.“

Roman Blistanje objavila je izdavačka kuća Publik Praktikum u okviru edicije „Stela“. Ulaz na promociju je slobodan.

Vladimir Đukanović je studirao filozofiju i ekonomiju na DePauw univerzitetu u SAD. Za vreme studija odlazi u Japan gde radi kao ekonomista na visokotehnološkim projektima vlade ove zemlje. Vraća se u SAD gde radi na finansijskim strukturama velikih komercijalnih kompanija. Posle duge i uspešne karijere u finansijama u Njujorku seli se u London gde formira investicioni hedž fond. Nekoliko godina kasnije vraća se u Srbiju gde investira u nekoliko industrija. Pisanjem se bavi od studentskih dana i širok spektrum tema uvek pokušava da osmisli kroz filozofske komparativne analize. Iz Njujorka je jedno vreme bio i ekonomski dopisnik dnevnog lista Danas.

Promocija romana BLISTANJE u knjižari Delfi SKC
Promocija romana BLISTANJE u knjižari Delfi SKC