Izložba ilustracija iz knjige “Srpske narodne bajke za decu 21. veka”

Srpske narodne bajke za decu 21. vekaIzložba ilustracija iz knjige “Srpske narodne bajke za decu 21. veka” biće otvorena u četvrtak, 14. februara (19 časova), u Galeriji Dečjeg kulturnog centra – javlja Tanjug.

Izložbu će otvoriti Aleksa Gajić, jedan od ilustratora u knjizi koju je objavila izdavačka kuća “Čarobna knjiga”. Knjiga je dobila dve nagrade, “Dečja knjiga godine” na prošlogodišnjem Sajmu knjiga i nagradu ULUPUDS-a za opremu knjige i doprinos ilustraciji.

Na adaptaciji bajki radili su eminentni pisci: David Albahari, Dragan Velikić, Darko Tuševljaković, Aleksandra Glovacki i Oto Oltvanji a ilustrovali poznati ilustratori među kojima i Petar Meseldžija, dobitnik mnogih priznanja, među kojima se posebno ističe zlatna medalja “Spektruma 16”, najvećeg svetskog priznanja u oblasti ilustracije fantastike.

Knjigu bajki je ilustrovao i Dragan Bibin, prošlogodišnji laureat “Zlatnog pera Beograda”, najvećeg domaćeg priznanja za ilustraciju i dobitnik nagrade “Politikinog zabavnika”, zatim Gajić, jedan od najistaknutijih ilustratora i strip crtača u Srbiji, autor animiranog filma “Edit i ja”.

Na izložbi u Galeriji DKC biće izložene ilustracije Željka Paheka, jednog od najznačajnijih autora zlatne generacije stripa iz osamdesetih, Siniše Banovića, Vladimira Matića Kuriljova, Vanje Todorića, Duška Bjeljaca, Gorana Josića i Vladislava Pantića, autora mlađe i srednje generacije, koji su među ilustraorima knjige “Srpske narodne bajke za decu 21. veka”.