Oto Oltvanji - Iver

”Iver” Ota Oltvanjija u knjižarama

Oto Oltvanji - IverNovi roman Ota Oltvanjija u izdanju “Lagune” pred čitaoce stiže u ponedeljak 23. februara.

“Iver” je, kako se na korici navodi, “istovremeno porodična saga i uzbudljiv psihološki triler pun obrta u kojem ćete uživati do poslednje stranice”.

Glavna junakinja je Mia Baltić, autorka dečjih knjiga i ilustratorka, koju momak vodi na sever Vojvodine da je konačno upozna sa svojom porodicom: u pitanju nije bilo koja familija, nego Vitasovi – moćan klan umetnika čije četiri generacije muzičara, slikara, glumaca i književnika vode računa o tome koga primaju u svoje okrilje. Mia će, protiv svoje volje, otkriti sve njihove tajne i spletke koje korene vuku od porodičnog prokletstva iz 19. veka.

Oltvanji je do sada objavio četrdesetak pripovedaka u brojnim časopisima i antologijama, ali i romane “Crne cipele” (2005) i “Kičma noći” (2010). Pošto mu dosadašnji opus najčešće spada u širok domen fantastične literature, pitali smo autora da li je to slučaj i s novim romanom.

“Za razliku od kraćih radova, u kojima i dalje volim da se poigravam sa najrazličitijim vidovima fantastike, u dužoj formi me u poslednje vreme više zadovoljava realističan pristup”, rekao je Oltvanji.

“U ovom novom romanu nema ničeg izrazito natprirodnog, ali ipak postoji životni princip koji može – i ne mora – tako da se doživi. Međutim, i pored toga, mislim da bi ovaj roman mogao i te kako da bude zanimljiv ljubiteljima fantastike, kao što i sam uživam u delima koja nisu čista fantastika ali su srodna žanru, kao, na primer, ‘Grad i grad’ Čajne Mjevila ili realistični romani pisaca kao što su Den Simons, koji se najpre proslavio fantastikom. U ‘Iveru’ ima konkretnih elemenata koji mogu privući čitaoce fantastičnih dela: začudnih ideja, gotskih peripetija i specifične atmosfere.”

Prva ruka romana pisana je dve i po godine na, između ostalog, tako egzotičnim lokacijama kao što su pazinska Kuća za pisce u Istri i ostrvo Lezbos.

“Iver” se može pronaći u svim knjižarama “Delfi”, “Laguninim” klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.delfi.rs i www.laguna.rs.

 

Oto Oltvanji - Iver