Vilijam Piter Blati - Isterivač đavola

Dopunjeno izdanje romana ”Isterivač đavola”

Izdavačka kuća Čarobna knjiga objavila je novo, dopunjeno izdanje romana „Isterivač đavola“ Vilijema Pitera Blatija.

Prvi put izdat 1971. godine, roman „Isterivač đavola“ postao je književni fenomen i inspirisao najšokantniji film svih vremena. U ovom novom, proširenom izdanju, autor dodaje nove dijaloge, jedan novi lik i razrađuje postojeće jezive scene.

Knjiga opisuje pokušaje jezuitskog sveštenika Dejmijena Karasa da izvrši isterivanje demona iz jedanaestogodišnje devojčice Rigan Meknil.

Roman je inspirisan istinitim slučajem egzorcizma koji su izvela tri sveštenika 1949. godine. Blati je, navodno, došao u posed dnevnika jednog od tih sveštenika i iskoristio ga za pisanje romana.

Dve godine nakon izlaska romana iz štampe, premijerno je prikazan kultni film „Isterivač đavola“. Scenario, koji je za film lično uradio Blati, nagrađen je Oskarom 1974. godine, a filmska adaptacija je doprinela izuzetnom porastu interesovanja za natprirodne pojave.

Roman je samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodat u više od 13 miliona primeraka. Dopunjeno izdanje je objavljeno na engleskom jeziku u septembru 2011. godine, povodom obeležavanja četiri decenije od štampanja premijernog.

Izlazak dopunjenog izdanja na srpskom jeziku, poklapa se sa početkom prikazivanja televizijske serije „Isterivač đavola“.