Iskorenjena - Naomi Novik

ISKORENJENA, roman Naomi Novik inspirisan slovenskim bajkama

Nagrađivani roman Iskorenjena, koji potpisuje jedna od najuspešnijih autorki epske fantastike u protekloj deceniji, Amerikanka Naomi Novik, čitaoce vodi u svet slovenske mitologije, folklora i bajke. Roman je baziran na poljskim i ruskim pričama koje je Naomi Novik u detinjstvu slušala od svoje majke, imigrantkinje iz Poljske.

Ovo delo, prvi put štampano 2015. godine, osvojilo je izrazite simpatije kritike i čitalaca zavredivši niz značajnih nagrada za književnu fantastiku „Nebula“, „Lokus“, „Mitopoetika“, „Robert Holdstok“, i nominacija za prestižna priznanja „Hugo“ i „Svetsku nagradu za fantastiku“ (WFA).

Radnja romana se odvija u raskošno oslikanom svetu koji donekle podseća na naš. U tom svetu kraljeva, vitezova, čarobnjaka i veštica, magija je uvek prisutna, ali i tamna senka zlokobne Šume što se nadnosi nad čitavom dolinom.

Roman počinje obrednom ceremonijom koja se održava jednom u deset godina, kada lokalni čarobnjak po imenu Zmaj, kao naknadu za svoje usluge odbrane doline od zlokobne Šume, bira mladu sluškinju i odvodi je u svoju kulu. Devojka po imenu Agnješka zna da će Zmaj odabrati najbolju među njima, njenu prijateljicu Kasju. Međutim, kada dođe dan ceremonije, stvari počinju da se odvijaju neočekivanim tokom i njen život biva iz korena izmenjen.

Knjiga je objavljena u okviru novoustanovljene edicije „Belladona“ kojom će izdavačka kuća Orfelin, pored već postojeće edicije „Poetika strave“ rezervisane za horor, ubuduće pratiti najvažnija savremena dela fantastike u širem smislu. Prevod je uradio urednik edicije Sava Kuzmanović.

Naomi Novik rođena je 1973. godine u Njujorku. Studirala je englesku književnost na Univerzitetu Braun i diplomirala informatiku na Univerzitetu Kolumbija. Učestvovala je u dizajnu i razvoju raznih kompjuterskih igrica. Tokom rada na dizajnu igre Neverwinter Nights: Shadow of Undrentide shvatila je da će joj tastatura ipak bolje služiti za pisanje romana. Voli istoriju, naročito period Napoleonovih ratova što je istraživala kroz serijal „Temerer“, alternativno-istorijsku epsku fantastiku u svetu Komonvelta – sa zmajevima.

Iskorenjena - Naomi Novik
Iskorenjena – Naomi Novik