Francuska vojska angažuje pisce naučne fantastike

Francuska vojska formirala je Crveni tim, čija je misija pisanje naučne fantastike i predviđanje mogućih scenarija koji bi se mogli desiti u budućnosti – piše Sinhro.

Crveni tim, je službeno ime grupe pisaca naučne fantastike čiji je zadatak da smisle kreativne scenarije o kojima vojni stratezi nisu razmišljali.

Bilo da se radi o potencijalnim terorističkim napadima ili velikim požarima, civilna odbrana i služba za vanredne situacije Francuske, konsultovaće članove Crvenog tima, kako bi ponovno preispitali svoje odgovore i osigurali da budu što efikasniji.

Tako će situacije koje su zamislili pisci naučne fantastike, biti deo reakcije službe za vanredne situacije. Predviđene pretnje prikazaće šta bi se moglo dogoditi ako se terorističke grupe ili napadači, naoružaju novim alatima i tehnikama za pustošenje.

Među globalnim rizicima sa kojima će se civilna zaštita načešće susretati u bliskoj budućnosti su klimatske promene, sajber napadi i prirodne katastrofe. Prema Izveštaju o globalnom riziku 2019. Svetskog ekonomskog foruma, ove pretnje rangiraju se visoko u smislu uticaja koji mogu imati.

U nameri da razvija i neguje odnos između svoje vojske i tehnologije, Francuska želi da Crveni tim razmisli o svim potencijalnim načinima na koje zemlja i njen narod mogu biti napadnuti.

Pisci naučne fantastike, svojim kreativnim zamislima i ljubavlju prema distopijskim vizijama budućnosti, mogli bi se izvrsno uklopiti u ulogu.

Posmatrajući istoriju i savremenu književnost i umetnost, mnogo je primera iz kojih vidimo na koji način su naučno-fantastični romani, filmovi i TV serije predvideli, pa možda čak i pomogli oblikovanju sveta u kome danas živimo.

Francuska vojska