Intervju Marka Piševa na blogu “The Cult of Ghoul”

Marko PiševDejan Ognjanović, jedan od najistaknutijih domaćih poznavalaca horor žanra, na svom blogu The Cult of Ghoul nedavno je objavio intervju sa mladim beogradskim piscem Markom Piševom, autorom zbirke noveleta “Fotofobija” (Treći trg), koja je u bogatoj prošlogodišnjoj produkciji domaće žanrovske književnosti bila jedno od najprijatnijih iznenađenja.

U uvodnoj reči, predstavljajući Piševa, Ognjanović se osvrće upravo na ovu zbirku rečima: “…radi se o ubedljivo najzrelijem, najautentičnijem i najsuptilnijem pristupu hororu u našoj savremenoj žanrovskoj prozi“. A da kvalitet zastupljen u zbirci nije stvar pukog slučaja, zainteresovani se upućuju i na antologije priča “Beli šum” i “Istinite laži” (Paladin) u kojima je mladi autor zastupljen, takođe, veoma kvalitetnim proznim radovima.

U opširnom intervjuu objavljenom na blogu The Cult of Ghoul, možete pročitati zašto se Pišev odlučio baš za horor žanr, kako reaguje na komentare čitalaca i koliko mu komentari znače, koji su mu uzori, da li je naša sredina dovoljno inspirativna za pisanje horora, kako vidi sadašnju horor scenu u Srbiji i mnogo toga još.

Na kraju, citiraćemo deo Piševljevog odgovora na pitanje šta za njega znači pisanje:

“Pisanje za mene znači ‘sigurnu luku’. Dok god pišem, čini mi se da nisam i ne mogu biti lud, čak ni preterano utučen. Moram priznati da mi se ponekad događa da razmišljam o jednoj rečenici pola sata, ponekad i duže. Jedno od najlepših ljudskih iskustava je kada nečija rečenica, ili prosto kombinacija reči, iznenada jurne ka tebi i pokosi te kao voz. Spomenuo bih još i to da ništa ne može da me učini toliko zadovoljnim sobom, koliko dobro pisanje.“

Ostatak intervjua možete pročitati na ovom mestu.