Peščana hronika - Pavle Zelić

HAVC podržao snimanje filma po romanu PEŠČANA HRONIKA

Kako javlja Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizuelni centar je finansijski podržao snimanje filma prema romanu Peščana hronika (2013) Pavla Zelića.

Filmu Peščana hronika koji nastaje u produkcijskoj kući Living Pictures iz Srbije i sa hrvatskim koproducentom Inter filmom, HAVC je dodelio iznos od 60.000 evra.

Posle inicijalne i finansijske podrške Filmskog centra Srbije 2019. godine sa 44 miliona dinara, kvalitet projekta je prepoznat i u regionu, te je podržan na konkursima filmkih centara u Bugarskoj kada mu je dodeljeno 140.000 evra, i u Severnoj Makedoniji sa 57.000 evra.

Sa projektom se nastavlja da se konkuriše i u ostalim državama regiona i Evrope. Film će režirati poznati reditelj mlađe generacije Petar Ristovski, a scenario će potpisati Pavle Zelić. Snimanje bi trebalo da počne u novembru 2023. godine.

Baziran na istinitim istorijskim događajima, koji su se na prostoru sadašnjeg Novog Beograda odigrali krajem četrdesetih godina prošlog veka, roman prati neka misteriozna dešavanja u ovoj prestoničkoj opštini tokom decenija koje su usledile, pa sve do današnjih dana.

Na sajtu Art-Anima.com objavljen je intervju sa Zelićem davne 2013. godine, upravo povodom romana Peščana hronika. A Pavle Zelić je na pitanje Đorđa Bajića, opisao radnju romana, sledećim rečima: „Na prvoj radnoj akciji u okviru posleratne izgradnje Novog Beograda, 1948. godine, pet pionira, ponesenih duhom udarništva, otkriće njima nepoznat svet ali i nabasati na jednu namerno zakopanu i zaboravljenu pretnju. Pedeset godina kasnije, bivšeg DB-ovca Iliju Orlovića, samohranog oca koji u lavirintu blokova traži šansu za već okrnjeno detinjstvo svog malog sina će ugroziti isto prokletstvo. Jer, pod temeljima simbola jednog novog doba krije se zlo koje odbija da nestane…“, rekao je Zelić.

Hrvatski audio-vizuelni centar je na Konkursu za podršku manjinskim hrvatskim filmskim koprodukcijama, pored Peščane hronike, podržao još dva filmska projekta autora iz Srbije. Reč je o filmovima u nastajanju: U senci rogova i A šta sad, a šta tad?

Pripreme za snimanje filma po romanu PEŠČANA HRONIKA Pavla Zelića
HAVC podržao snimanje filma po romanu PEŠČANA HRONIKA Pavla Zelića