Dolazak senke - Robert Džordan

DOLAZAK SENKE Roberta Džordana u novom izdanju

Podelite sadržaj:

Novo, tvrdokoričeno izdanje romana Dolazak senke – koji predstavlja četvrti deo kolosalnog serijala „Točak vremena“ Roberta Džordana – stiže u knjižare u četvrtak, 13. aprila.

Najnestrpljiviji ljubitelji vrhunske epske fantastike, knjigu će moći da nabave u četvrtak u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs, a nekoliko dana kasnije i u drugim bolje snabdevenim knjižarama.

Dolazak senke, delo je bogate mašte, koje se u potpunosti nadovezuje na prethodna tri romana iz serijala i nemoguće ga je čitati kao zasebno ostvarenje.  

Kalandor, Mač Koji To Nije i koji se ne može uzeti u ruke – uzet je i nalazi se u posedu Randa al’Tora, zatočnika Svetlosti i Ponovorođenog Zmaja. Kamen Tira je pao pred najjačim ta’verenom ovog Doba i njegovim narodom. Sada Ponovorođeni Zmaj prati još jedno proročanstvo koje leži u ratničkom plemenu poznatom kao Aijeli.

Dok se Perin u Dvema Rekama obračunava sa silama Mraka, Rand u pratnji Moiraine, Meta i Egvene stiže u Aijelsku pustaru, a Mudre mu daju dozvolu da uđe u Ruidean, aijelski sveti grad. Njegovim stopama polaze i Met i Moiraina. Aes Sedai unutar ter’angreala dobija uvide u moguće razvoje budućih događaja, a Aijeli iščekuju Randa označenog Zmajevim simbolima. Dobivši ih na obe ruke, potvrdio bi da je Onaj Koji Dolazi Sa Zorom, poglavar nad poglavarima svih Aijela. Međutim, neki se iz Ruideana nikada nisu vratili… Dok su sve oči uprte u njega, Rand al’Tor namerava da iznenadi kako prijatelje tako i neprijatelje i da dokaže kako svaka zamka može uhvatiti i onog ko ju je postavio.

Roman Dolazak senke preveli su Ivan Jovanović i Dejan Ilić, a treba istaći da novo izdanje sadrži 728 strana i da je štampano u jednom tomu a ne dvotomno kao što je to bio slučaj sa ranijim izdanjem iz 2005. godine.

Robert Džordan (1948–2007) ili Džejms Oliver Rigni, kako mu je pravo ime, rođen je u Čarlstonu u Južnoj Karolini. Naklonost prema književnosti razvio je već u četvrtoj godini života, kada je pored svog dvanaestogodišnjeg brata naučio da čita. Sa pet godina već se nosio sa Markom Tvenom i Žilom Vernom. Diplomirao je na Vojnom koledžu u Južnoj Karolini, na odseku za fiziku. Po završetku studija radio je kao nuklearni inženjer za vojsku SAD. Dva puta je služio vojsku u Vijetnamu 1968. i 1970. godine i odlikovan je sa tri ordena.

Počeo je da piše 1977. godine i tokom dugogodišnje karijere koristio je više pseudonima. Najpoznatiji alijasi su mu Džekson O’Rajli i Rejgan O’Nil. Uživao je u lovu, pecanju, pokeru, šahu, jedrenju i sakupljanju lula. Sa suprugom Harijet Mekdugal živeo je u kući koja je sagrađena 1797. godine. Svetsku slavu stekao je zahvaljujući serijalu Točak vremena koji je u svetu prodat u više od 70 miliona primeraka i koji je 2021. godine doživeo ekranizaciju u vidu TV serije.

Robert Džordan - Dolazak senke
Robert Džordan – DOLAZAK SENKE