Dejan Ognjanović

Dejan Ognjanović treći put nominovan za RONDO HATTON nagradu

Podelite sadržaj:

Dejan Ognjanović, pisac, kritičar, urednik i prevodilac iz Srbije, po treći put je nominovan za Rondo Hatton nagradu za klasični horor (Rondo Hatton Classic Horror Award).

Ovog puta nominovan je u kategoriji „Najbolji članak“ (Best Article) iz 2022. godine, sa tekstom pod naslovom Hex of the Century, objavljenom u kanadskom i vodećem svetskom horor magazinu Rue Morgue br. 205.

Godine 2022. obeležena je stogodišnjica od premijere jednog od najvažnijih i najuticajnijih horor klasika nemog filma, švedske Veštice (Haxan). Ognjanović je pisao o tom delu opširno u svojoj studiji o Đavolu na filmu, Faustovski ekran (2006), a pisao je, ponovo, ali iz drugog ugla, prošle godine, i za Rue Morgue. Taj članak je zapažen i sada nominovan za nagradu Rondo Hatton.

Nagrada Rondo Hatton se dodeljuje za doprinos proučavanju i popularizaciji klasičnih dela horora. Ovo priznanje postoji od 2002. godine, a dodeljuje se nakon glasanja na kome učešće mogu uzeti svi ljubitelji horora. Svaki od predloženih kandidata nominovan je zbog naročito značajnog rada ili dostignuća u prethodnoj godini.

Dejan Ognjanović je do sada dva puta bio nominovan za ovu nagradu. Početkom 2016. Ognjanović je zavredio nominaciju za Rondo Hatton nagradu obimnim tematom o Hauardu Filipsu Lavkraftu, koji je objavljen u magazinu Rue Morgue br. 161, iz novembra 2015. godine. U nominaciji stoji: „In three articles, including an expert roundtable, H.P. Lovecraft’s work is invoked anew.” Članak pod naslovom „The Greatest Old One“ napisan je povodom 125 godina od rođenja Lavkrafta, a na kraju glasanja našao se u najužem izboru (tri naslova) u toj kategoriji.

Naredne, 2017. godine Ognjanović je nominovan za Rue Morgue temat o 200 godina Frankenštajna iz broja 171, koji čine tri povezana eseja: „Madness, Myth and the Modern Prometheus“, „Endowed by Lightning“ i “Curse of Creation”. I tom prilikom je ušao u najuži krug (Honorable Mentions).

Esej kojim je Ognjanović ove godine nominovan, možete pročitati na blogu Cult of Ghoul.

Glasanje za nagradu Rondo Hatton je otvorenog tipa što znači da svako može da glasa za svog favorita do nedelje 23. aprila u ponoć. Glasanje se vrši slanjem poruke na mejl adresu: taraco@aol.com.

Iako se nagrada dodeljuje u više kategorija, nije potrebno glasati u svakoj od njih: dozvoljeno je glasanje u jednoj kategoriji, u više njih ili u svim kategorijama. Izbor svih nominacija nalazi se ovde.

Ukoliko želite da glasate samo za našeg predstavnika, dovoljno je da u mejl poruci kopirate sledeći tekst:


BEST ARTICLE 
‘Hex of the Century,’ by Dejan Ognjanovic, RUE MORGUE #205. The lasting impact of HAXAN at 100
The Rondo Hatton Award - Dejan Ognjanović