Ognjanovićeva knjiga o Lavkraftu uskoro u Severnoj Americi

Ognjanović ponovo nominovan za Rondo Haton nagradu

Nedavno su objavljene nominacije za 15. godišnju Rondo Haton nagradu, koja se dodeljuje za doprinos proučavanju i popularizaciji klasičnih dela horora. Ovo priznanje postoji od 2002. godine, a dodeljuje se nakon glasanja na kome učešće mogu uzeti svi ljubitelji horora širom sveta. Svaki od predloženih kandidata nominovan je zbog naročito značajnog rada ili dostignuća u 2016. godini.

Kuriozitet za srpsku scenu fantastike i horora predstavlja činjenica da se među nominovanima nalazi i Dejan Ognjanović, jedan od najvrsnijih domaćih poznavalaca horor žanra, pisac i urednik brojnih izdanja, nezaobilaznih kada je reč o horor filmu ili literaturi.

Ognjanović je prošle godine zavredio nominaciju za Rondo Haton nagradu obimnim tematom o Hauardu Filipsu Lavkraftu, koji je objavljen u najpoznatijem svetskom horor magazinu Rue Morgue (br. 161), krajem 2015. godine (na srpskom jeziku je objavljen u almanahu Književna fantastika 2016). Na kraju glasanja našao se u najužem izboru u toj kategoriji.

Ove godine nominovan je za rad objavljen u Rue Morgue tematu o 200 godina Frankenštajna iz broja 171, koji čine tri povezana eseja: „Madness, Myth and the Modern Prometheus“, „Endowed by Lightning“ i „Curse of Creation“.

Glasanje za nagradu Rondo Haton otvoreno je do 16. aprila 2017. godine.

Potencijalni glasači svoj glas mogu da pošalju putem mejla na adresu: taraco@aol.com. Iako se nagrada dodeljuje u 29 kategorija, organizatori napominju da nije potrebno glasati u svakoj od njih.

Rondo Haton nagrada
Rondo Haton nagrada dodeljuje se za doprinos proučavanju i popularizaciji klasičnih dela horora
Rue Morgue - izdanje časopisa u kome je objavljen nominovani tekst Dejana Ognjanovića
Rue Morgue – izdanje časopisa u kome je objavljen nominovani tekst Dejana Ognjanovića