Stiven King - Groblje kućnih ljubimaca

”Groblje kućnih ljubimaca” u domaćim knjižarama

Stiven King - Groblje kućnih ljubimaca“Groblje kućnih ljubimaca”, remek delo majstora horor žanra Stivena Kinga, doživelo je svoje prvo izdanje na srpskom jeziku. Poznatu priču o porodici Krid, koja se ubrzo nakon preseljenja u novu kuću, suočava sa užasom paklenih razmera, nedavno je objavila izdavačka kuća “Vulkan”.

Kada kamion pregazi porodičnog mačka Čurča, Kridovi na nagovor suseda odlučuju da ga zakopaju na starom indijanskom groblju iza kuće. Međutim, narednog dana, mačak se vraća kući. Iako ljubimac više nije isti kao pre, porodica ga prihvata, ne sluteći tragediju čija će žrtva biti – njihov dvogodišnji sin…

Priča o Kridovima inspirisana je stvarnim događajima iz života Stivena Kinga, kada je krajem sedamdesetih dobio angažman na Univerzitetu u Mejnu, zbog čega je sa porodicom morao da se preseli u malo mesto Orington.

Iako mnogi ljubitelji njegovih dela, smatraju da je “Isijavanje” Kingov najstrašniji roman, on sam tvrdi da je, upravo zbog prisustva brojnih biografskih elemenata, za njega nesumnjivo najstrašnije “Groblje kućnih ljubimaca”.

Popularnosti ovog romana doprinela je ekranizacija iz 1989. godine, po mnogima, prva uspešna filmska adaptacija nekog književnog dela Stivena Kinga.

“Groblje kućnih ljubimaca” bilo je nominovano 1984. godine za “Svetsku nagradu za fantastiku u katergoriji romanesknih ostvarenja.