Utopija

Novosadski Filozofski fakultet objavio zbirku utopijskih priča

Podelite sadržaj:

UtopijaU ediciji “Digitalna biblioteka” Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nedavno je objavljena zbirka utopijskih priča pod naslovom “Embracing Utopian Horizons”.

Reč je o eksperimentalnom projektu, u kome su studenti pete godine (master) studija, koji su pohađali kurs “Utopija u engleskoj književnosti” dr Zorice Đergović Joksimović, dobili zadatak da napišu utopijsku priču dužine do pet stranica.

Objavljeno je ukupno četrnaest priča, od toga osam samostalno pisanih i šest pisanih u paru, a kao autori ovih proznih ostvarenja navedeni su: Marija Macura, Daniela Hodak, Milica Teovanović, Marko Đurišić, Naida Rastoder, Ilda Ramović, Miodrag Regodić, Seada Buljubašić, Katarina Marković, Ivana Mihaljuk, Smiljana Živkov, Vuko Jovanović, Danka Džida, Aleksandra Kokora, Jovana Zorić, Marijana Stojanović, Vesna Savić, Viktor Sakač.

Sve priče napisane su na engleskom jeziku, kao i kratak uvod, u kome je Zorica Đergović Joksimović kao predmetni nastavnik i priređivač zbirke, objasnila postupak i cilj projekta.

O ovom nesvakidašnjem opitu, oglasio se i Darko Suvin, jedan od vodećih svetskih teoretičara književnosti, koji ističući da su priče čitke, jasne i da uglavnom naginju beskonfliktnoj idili, ocenjuje da je zbornik svedočanstvo o uspelom pedagoškom i kreativnom radu Odseka za anglistiku Novosadskog Univerziteta, i nastavnika koji je vodio projekat.

Prof. dr Ivana Đurić Paunović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, osvrćući se na zastupljena prozna dela, kaže: “Neki od radova se zadržavaju na deskripciji utopije (“dobrog mesta”), neki su bogati dijalozima, s vrlo solidnim pokušajima karakterizacije, ali svi zajedno čine utisak skladne celine i dokaz su uspešno savladanog gradiva.”

A za istaknutog proučavaoca književne fantastike, dr Bojana Jovića iz Instituta za književnost i umetnost, ovaj poduhvat je znatno više od puke stilske vežbe: “Radovi mladih proučavalaca predstavljaju zanimljivo štivo i sa stanovištva opisanog (utopijskog) opita ali i iz šire perspektive – izazivajući, naime, upitanost, da li je utopija kao ideal ili žanr još uvek privlačna kako za stvaraoce tako i za čitaoce. Na osnovu svega pročitanog, može se ustvrditi da nada još uvek postoji.”

Zbirka priča “Embracing Utopian Horizons” može besplatno da se preuzme sa sajta “Digitalne biblioteke” novosadskog Filozofskog fakulteta.