Pozorina predstava ''Metamorfoza''

Glavna uloga u Kafkinoj ”Metamorfozi” poverena – robotu!

Podelite sadržaj:

Pozorina predstava ''Metamorfoza'' Mnogi roboti su ostali upamćeni po filmskim ulogama, ali ovaj će se oprobati u pozorištu. U potpuno bizarnoj postavci Kafkine “Metamorfoze”, glavnu ulogu imaće robot – javlja Telegraph, a prenosi B92.net.

Čuveni japanski reditelj Oriza Hirata radio je sa vodećim robotičarom Hirošijem Išigurom, kako bi stvorio “zvezdu”, robota sa metalnim skeletom i čovekolikim licem i šakama.

Predstava koja će se zvati “La Metamorphose Version Androide”, biće premijerno izvedena ove nedelje u Jokohami, a zatim će biti igrana u Francuskoj na Jesenjem festivalu u Normandiji.

Kafkina novela iz 1915. opisuje putujućeg trgovca Gregora Samsu koji se jednog jutra budi neobjašnjivo transformisan u džinovskog insekta. Reditelj Hirata zamenio je insekta Repliee S1 robotom koji izgovara Kafkine replike automatizovanim glasom.

Naravno, mehanički “glumci” nisu ništa novo u pozorištu. Francuski inovator Žak de Vokanson je 1738. predstavio mehaničku patku koja je mogla da klepeće krilima i jede zrnevlje.

Takođe, u “Hedatronu” Henrika Ibsena, u režiji Elizabet Meriveder, pojavljivao se svojevrstan robot.

Međutim, robot u glavnoj ulozi je nešto sasvim novo.

 

Pozorišna predstava ''Metamorfoza''

 

Pozorišna predstava ''Metamorfoza''

 

{youtube}DllPedBqjjw{/youtube}