Slovenska mitologija

Tribina o slovenskoj mitologiji u delima domaćih pisaca – na FSFF-u

Slovenska mitologijaOvogodišnji, deveti po redu Festival srpskog filma fantastike (FSFF), koji će se u Domu omladine Beograda i u Muzeju Jugoslovenske kinoteke održati od 14. do 18. oktobra, tematski će biti posvećen slovenskoj mitologiji. A pored bogatog filmskog programa, pratećih izložbi i gostovanja, jedan od centralnih događaja biće tribina o epskoj fantastici i slovenskoj mitologiji u domaćoj književnosti.

Tribina će biti upriličena u četvrtak 16. oktobra (20.30) u maloj sali Doma omladine Beograda. O datoj temi govoriće Aleksandar Tešić i Nenad Gajić, a moderator će biti etnolog Mladen Milosavljević.

Aleksandar Tešić (1961) je srpski pisac i tvorac prve domaće trilogije iz podžanra epske fantastike “Kosingas”, kao i trilogije o Milošu Obiliću čiji je treći deo “Vitez zatočnik” odnedavno u prodaji. Dvadeset godina se bavio planinarenjem i putujući po Srbiji nesvesno sakupljao građu za ono što će kasnije postati trilogija “Kosingas”, koju je počeo da piše 2004. da bi je završio 2010. godine.

Nenad Gajić (1974) autor je bestselera “Slovenska mitologija”, sveobuhvatne ilustrovane knjige enciklopedijskog tipa koju je 2011. godine objavila izdavačka kuća “Laguna”, kao i romana “Bajka nad bajkama” iz 2013. godine od istog izdavača, prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije, a čiji se nastavak uskoro očekuje. Za slovensku mitologiju zainteresovao se davno, a skoro deceniju je aktivno istraživao njene tajne i nedorečenosti prikupljajući građu za svoje knjige.

 

Aleksandar Tešić i Nenad Gajić