Stiven King i Mik Geris

Scenarista i reditelj Mik Geris o saradnji sa Stivenom Kingom

Stiven King i Mik GerisPoznati američki scenarista, reditelj i producent Mik Geris (1951), biće specijalni gost devetog Festivala srpskog filma fantastike, koji se održava od 14. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Geris je svetsku slavu stekao kao reditelj filmova i televizijskih serijala zasnovanih na delima Stivena Kinga, a povodom gostovanja na beogradskom festivalu dao je intervju za veb-magazin Helly Cherry u kome, između ostalog, srpskoj publici otkriva kako je došlo do saradnje sa najznačajnijim savremenim piscem horora.

“Počeli smo sa ‘Sleepwalkers’. Pre mene bio je angažovan drugi reditelj da režira Kingov scenario i on je počeo sve da menja i odlutao daleko od onoga što je King bio napisao. Kada je studio odlučio da promeni reditelja, tada smo se King i ja upoznali, doduše preko telefona. Ja sam na prvom mestu pisac i poštujem rad pisca, a kada je taj scenarista Stiven (freaking) King, pa, moje poštovanje je apsolutno. Složili smo se odmah i njemu se zaista dopalo šta sam uradio sa ‘Sleepwalkers’, pa me je pitao da režiram i ‘The Stand’. Postali smo bliski prijatelji na tom setu i tako je ostalo do danas”, rekao je Geris.

Neki od najpoznatijih naslova, koje je Geris potpisao zahvaljujući saradnji sa Kingom, pored navedenih ostvarenja, su i film “Riding the Bullet”, odnosno, TV adaptacija “Isijavanja” iz 1997. godine.

Razgovor sa Mikom Gerisom vodio je Mladen Milosavljević, član organizacionog tima ovogodišnjeg Festivala srpskog filma fantastike, a prevod sa engleskog uradila je Nevena Ristić. Intervju u celosti možete pročitati na sajtu Helly Cherry.