Aleksandar Gatalica

Gatalica: “Dom moje književnosti je fantastika”

Aleksandar GatalicaU intervjuu objavljenom u novom broju Nedeljnih informativnih novina, Aleksandar Gatalica, dobitnik najprestižnije domaće književne nagrade “NIN” za 2012. godinu, govoreći o nagrađenom romanu “Veliki rat”, otkriva svoju privrženost fantastici.

“Dom moje književnosti je fantastika”, kaže Gatalica. “Svi koji su čitali bilo koju moju knjigu znaju da ona počiva na fantastici. I ovde sam hteo da ne pišem samo o vojnicima i vojskovođama, već da tu čašu koja je napunjena vodom probušim, da tako kažem, sa svih strana i da vidim kako će mlazovi jurnuti u najneobičnijim pravcima. Onda se razmašem, dam mašti na volju, a mislim da sam vrlo maštovit čovek. Knjiga zato i počinje jednim fantastičkim zahvatom. Mrtva tela Ferdinanda i Sofije progovaraju na patološkom stolu – da se odmah zna o kakvom će romanu biti reč u nastavku”, ističe u intervjuu za NIN Aleksandar Gatalica.

“Veliki rat” daje nov pogled na događaje u Prvom svetskom ratu iz vizure modernog pripovedanja u duhu 21. veka. Roman počinje kada na obdukcioni sto doktora Mehmeda Graha u Sarajevu stižu tela nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge. Osnova romana je dokument, sve ostalo je čista književnost, o vremenu koje su njegovi istinski učesnici učinili prelomnim.

Aleksandar Gatalica je rođen u Beogradu 1964. Diplomirao je na katedri za svetsku književnost, a do sada je objavio 11 knjiga. Veoma je poznat i kao prevodilac sa antičkog grčkog i kao muzički kritičar. Dobitnik je nekoliko nagrada: “Miloš Crnjanski”, “Ivo Andrić”, nagrada Udruženja dramskih umetnika i “Stevan Sremac”. Radi kao urednik kulture Informativnog programa RTS.