Firentinski dublet - Goran Skrobonja i Ivan Nešić

FIRENTINSKI DUBLET – roman dvojice majstora fantastike

U izdanju Lagune uskoro bi trebalo da bude objavljen roman Firentinski dublet: Sfumato dvojice domaćih majstora fantastike – Gorana Skrobonje i Ivana Nešića.

Reč je o mešavini horora, trilera sa primesama tajne istorije, vampirima, Džekom Trbosekom, viktorijanskim Londonom i – Milovanom Glišićem.

Radnja romana smeštena je u 1889. godini, i prikazuje London koji potresa novi talas Trbosekovih ubistava. Dok Skotland Jard i dalje bezuspešno traga za krvoločnim počiniocem, pomoć može da ponudi samo jedan čovek – isti onaj koji je deset godina ranije srpskoj policiji pomogao da pronađe i uhvati serijskog ubicu Savu Savanovića: čovek po imenu Milovan Glišić.

Ali kralj Milan I Obrenović za Glišića ima još jedan zadatak. U Londonu slavnog pisca čeka misija od čijeg ishoda ne zavisi samo sudbina srpske ili britanske krune, već sudbina – čitavog sveta, misija u kojoj ključno mesto pripada legendarnom „Firentinskom dubletu“ – beležnicama dvojice najvećih umetnika renesanse, Leonarda i Mikelanđela, iz vremena kada su nakratko radili zajedno u Firenci.

Autori romana otkrivaju da je upravo taj kratki period, kada su dvojica genijalnih umetnika zajedno radili na oslikavanju zidova Firentinske skupštine, bio pokretački motiv za osmišljavanje radnje romana. A sam naziv romana ima i simbolično značenje, o čemu Goran Skrobonja kaže:

„Dublet iz naslova odnosi se na dve beležnice dva genijalna stvaraoca, zatim dva detektiva koji za njima tragaju u viktorijansko doba (jedan od njih je Milovan Glišić, prvi svetski profajler koji je pomogao srpskim pandurima da uhvate serijskog ubicu Savu Savanovića), dva Džeka Trboseka, i na kraju krajeva – dva autora koji sve to pišu“.

U intervjuu za novi broj Književne fantastike, Ivan Nešić je otkrio kako je došlo do pisanja ovog romana u četiri ruke sa Goranom Skrobonjom:

„Ideja za ovu kolaboraciju javila se još u vreme kada je Goran prikupljao priče za Paladinovu antologiju o vampirima. Izložio sam mu ideju za priču koju sam želeo da napišem, a on je imao epifaniju i predložio da radimo roman. Pribavio je obimnu literaturu, kao za diplomski rad, ništa ne prepuštajući slučaju.“

Kakvo delo očekuje buduće čitaoce, nagoveštava teoretičarka književnosti, poznata po posvećenom radu na proučavanju fantastike, dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, koja je već imala priliku da pročita Firentinski dublet u rukopisu:

Skrobonja i Nešić majstorski povezuju tajnu istoriju, stimpank, gotik i horor u zavodljivu književnu majstoriju u kojoj će uživati svaki ljubitelj fantastike“, ocenjuje Pešikan Ljuštanović. „Sugestivna naracija zasnovana na poznavanju perioda o kome se piše, intrigantan i privlačan zaplet i privlačni likovi grade duhovito, zabavno i privlačno štivo za istinsko čitalačko uživanje“.

Firentinski dublet: Sfumato biće objavljen u izdanju Lagune do kraja godine. Drugi tom, Firentinski dublet: Kjaroskuro, trebalo bi da iz štampe izađe tokom februara ili marta 2021.

FIRENTINSKI DUBLET – Goran Skrobonja i Ivan Nešić