FBI sumnjao da je Bredberi komunistički simpatizer

Rej BredberiTokom 50-tih prošlog veka američki Federalni istražni biro (FBI) je držao pod prismotrom slavnog pisca naučne fantastike koji je nedavno preminuo, Reja Bredberija, zbog sumnje da je član Komunističke partije, i zato što je bio “kritički raspoložen prema vladi Sjedinjenih Država”, stajalo je u izbeštaju Biroa od 8. juna 1959. godine.

Kako piše Blic, među doušnicima FBI nalazio se i izvesni Martin Berkli, koji je otkrio kako je, za vreme razgovora da li pripadnicima Komunističke partije treba dozvoliti da postanu članovi Udruženja filmskih scenarista, “Bredberi ustao i povikao ‘kukavice i makartijevci!'”

Berkli, koji “je sam” priznao da je bivši član KP, rekao je agentima FBI da “naučna fantastika može biti povoljno tlo za uvođenje komunističkih ideologija”, i da su “neke od Bredberijevih priča zaista uperene protiv Sjedinjenih Država i njenog kapitalističkog načina vladavine”.

Drugi sagovornik FBI-ja u vreme praćenja Bredberija izjavio je da je “opšti cilj pisaca naučne fantastike da uplaše narod do stanja paralize ili psihološke nemoći koja se graniči sa histerijom, što bi omogućilo pokretanje Trećeg svetskog rata”, za koji veruje da ga američki narod ne bi mogao dobiti, zbog toga što mu je moral ozbiljno uništen.

Sam Bredberi nije sebi mnogo pomogao kada je 1952. godine objavio otvoreno pismo u “Dejli varajetiju” gde je, između ostalog, rekao: “Dosta mi je više laži, dosta mi je predrasuda, dosta mi je ljage koja se baca na mene. Dosta mi je više nepotpisanih pisama i anonimnih telefonskih poziva sa bilo koje strane, i od bilo koga”.

Uprkos svemu, FBI 1959. godine piše izveštaj u kome konstatuje da Rej Bredberi nikad nije bio član Komunističke partije. Ipak ga ne ostavljaju na miru, i 1968. godine opet je pod istragom zbog mogućeg putovanja na Kulturni kongres u Havanu, čiji je cilj “stvoriti jedinstvo delovanja u borbi protiv imperijalizma”.

Međutim, ispostavilo se da Bredberi nije uopšte planirao da ide na taj put, već izvesni Roj Bredberi, i da nije ni podneo zahtev za vizu za Kubu.

Sem Veler, Bredberijev biograf, priča kako je pisac odreagovao kada mu je predočio fajlove FBI: “Osmehnuo se od uva do uva, odmahnuo rukom i rekao ‘dođavola, nisam imao šta da krijem svih ovih godina – šta su hteli da pronađu? Kakva dosada'”.