Fantomski ljubavnik - Vernon Li

FANTOMSKI LJUBAVNIK – zbirka klasičnih priča o duhovima

Zbirka odabranih klasičnih priča o duhovima Fantomski ljubavnik književnice Vajolet Pedžet (koja je objavljivala pod muškim pseudonimom Vernon Li), naći će se uskoro pred domaćim čitaocima kao jubilarno 25. izdanje popularne Orfelinove edicije „Poetika strave“.

Zbirku čini sedam maštovitih i originalnih proznih dela Vernon Li, a izbor je zasnovan na zbirci četiri pripovesti pod nazivom Posednutosti (Hauntings) objavljenoj 1890. godine. Prema rečima urednika dr Dejana Ognjanovića, ta zbirka s kraja devetnaestog veka, s pravom se smatra jednom od najboljih i najznačajnijih horor zbirki pojedinačnog autora ikada objavljenih.

Ovim prozama Ognjanović je pridružio još tri pažljivo odabrana dela, pa tako zbirku Fantomski ljubavnik čini sedam pripovesti, koje će u prevodu Strahinje Mlađenovića po prvi put biti predstavljene na srpskom jeziku. Reč je o ostvarenjima: „Ouk od Oukhersta, ili Fantomski ljubavnik“, „Amour Dure“, „Marsija u Flandriji“, „Dioneja“, „Kraljević Alberik i Zmijska gospa“, „Vintropova pustolovina“ i „Zlobni glas“.

Pored odabranih priča i novela, zbirka sadrži detaljnu biografiju Vajolet Pedžet kao i opširan pogovor „Vernon Li: Strava umetnosti i umetnost strave“ Dejana Ognjanovića. Ovim tekstom se nude objašnjenja zbog čega su priče o duhovima iz pera Vernon Li mogle biti zbunujuće; zašto su dugo vremena bile zanemarene i potcenjene; koje su to odlike poetike strave učinile dela ove autorke tako posebnim; kao i, u čemu se ogleda njena originalnost, a u čemu prokletstvo?

Kako ističe Dejan Ognjanović: „Kod ove autorke se na specifičan, osobeni način spajaju realizam u opisima ambijenta i psihologije likova, s jedne strane, i zlokobni natprirodni uplivi koji, baš zato što su likovi i okruženje dati ubedljivo, ne moraju da budu preterano fantastični. Vernon Li, iako po rođenju Engleskinja, veći deo života provela je u Italiji, gde joj je i pepeo sahranjen. U njenim pričama u ovoj knjizi naći ćete samo jednu koja se zbiva u Engleskoj – u klasičnoj imućnoj kući na imanju u provinciji u kojoj se možda javlja duh – dok je većina ostalih smeštena u Italiju, od maglom obavijenih sela u planini do ukleto-gotske Venecije…“

Vernon Li je svoje najbolje priče napisala pred sam kraj 19. veka. Bila je prijateljica slavnog i uticajnog britanskog pisca Henrija Džejmsa, koji je veoma cenio njen književni rad i koji je u jednom pismu iz 1890. godine izneo sledeće utiske:

„Uživao sam ponovo i snažno, u smeloj, agresivnoj, spekulativnoj imaginiciji vaših priča – i kao dodatak tome, ono što uvek osećam, duboko, u celom vašem delu, u mirisu neopisive Italije, čijoj beskrajnoj atmosferi vi vršite vrednu funkciju onoga koji je sprovodi i zgušnjava… Natprirodna priča, predmet obavijen fantazijom, nije vrsta proze u kojoj ja najviše uživam. Ali to moje uživanje u vašem umeću čini još posebnijim.“

Korice i unutrašnje strane zbirke Fantomski ljubavnik ilustrovala je Aleksandra Dević, koja je stavila umetnički pečat na nekoliko ranijih izdanja „Poetike strave“ (Okretaj zavrtnja, Ukleta kuća na brdu, Mračni predeli).

Obim knjige je 360 strana. Urađena je u tvrdom povezu, a sadrži pregradne strane i forzec. Cena u pretplati, koja traje do 25. marta, iznosi 1.100 dinara (u cenu su uračunati troškovi slanja).

Zainteresovani mogu da izvrše porudžbinu u pretplati uplatom na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), uz slanje podataka (ime i prezime, adresa i broj telefona) i naslova željene knjige na adresu: orfelinns@gmail.com.

Zbirka Fantomski ljubavnik bi trebalo da se pojavi u knjižarama tokom aprila, po ceni od oko 1.420 dinara.

Vernon Li - Fantomski ljubavnik
Vernon Li – FANTOMSKI LJUBAVNIK