Fantastika utkana u priče o Novom Sadu

Utkane priceU četvrtak 15. oktobra 2009. godine u novosadskom Radio Kafeu (Miletićeva 45), biće predstavljena zbirka odabranih priča sa nedavno završenog literarnog konkursa “Utkane priče”.

Tema konkursa, kojeg je organizovalo udruženje građana “Res Polis“, bile su znamenitosti Novog Sada, a pravo učešća imali su autori mlađi od 30 godina.

Zbirka “Utkane priče” sadrži petnaest kratkih proznih ostvarenja štampanih na srpskom i engleskom jeziku, a među objavljenim radovima našla su se i dva rada iz domena fantastike: “Čovek koji je spasao Petrovaradinsku tvrđavu” Dušana Arsenovića (Dušan As) i “Već viđeno” Nine Rašić. U knjizi se nalaze i priče Đorđa Aćimovića i Ivice Milarića, autora zastupljenih na sajtu Art-Anima, koji se ovog puta nisu vezali za žanr. Prevode priča na engleski jezik uradile su Nataša Radić Cvijetić i Dragana Videnović, a urednici zbirke su Nebojša Stajčić i još jedan naš poznanik, mladi autor fantastike Goran Segedinac.

Zbirku “Utkane priče” objavila je novosadska izdavačka kuća Vega Media, a spisak literarnih radova koji su se našli na stranicama zbirke izgleda ovako:

1. Đorđe Đurica, “Jedan Dan”
2. Ivica Milarić, “Finale”
3. Đorđe Aćimović, “Ponedeljak”
4. Isidora Kolundžija, “Priča o željama i gradovima”
5. Milorad Mića Stajčić, “500 tamburaša s Petrovaradina”
6. Jasmina Bošković, “U glavi”
7. Marija Gavrilov, “Jutro”
8. Dušan As, “Čovek koji je spasao petrovaradinsku tvrđavu”
9. Branislav S. Stefanović, “Draga potraga”
10. Vitomirka Trebovac, “Povratak”
11. Ljubica Grujić, “Utkana priča”
12. Nina Rašić, “Već viđeno”
13. Daniela Šašić, “Izgubljeni sat”
14. Jovana Trbojević, “San”
15. Verica Vasić, “Priroda i društvo”
 
Osim literarnog dela, knjiga sadrži fotografije i faktograske podatke o Novom Sadu i njegovim najznačajnijim tačkama koje ga čine jedinstvenim: Petrovaradinska tvrđava, Dunavski park i kej, Štrand…