Fantastična čitaonica posvećena romanu Čovek u visokom dvorcu

Fantastična čitaonica posvećena romanu ”Čovek u visokom dvorcu”

Podelite sadržaj:

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 29. februara 2016. godine s početkom u 19 časova organizuje novo izdanje tribine „Fantastična čitaonica“. Tribina će biti upriličena na uobičajenom mestu, u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.

Iako je „Fantastična čitaonica“ zamišljena kao tribina posvećena delima fantastike koja još nisu prevedena na srpski jezik, ovoga puta biće posvećena klasičnom SF romanu „Čovek u visokom dvorcu“ (1963) Filipa K. Dika, koji je na srpskom jeziku do sada objavljen u više izdanja i pod etiketom najmanje tri različita izdavača.

Za ovaj roman Dik je 1963. godine primio „Hugo“ nagradu i pridobio pažnju ne samo žanrovske, već i šire književne kritike. Radnja romana donosi priču smeštenu u alternativnoj stvarnosti u kojoj su Sile Osovine trijumfovale u II svetskom ratu, a Japan i Nemačka između sebe podelile teritorije Sjedinjenih Država.

Prema ovom delu Amazon je prošle godine snimio televizijsku seriju, pa je za očekivati da će učesnici tribine načiniti i poseban osvrt na uspešnost ove ekranizacije. Moderator će biti Miloš Petrik.

Martovsko izdanje „Fantastične čitaonice“ biće posvećeno novoj zbirci priča Nila Gejmena „Trigger Warning”.