Ernesto Sabato

Književno veče posvećeno delima Ernesta Sabata

Književno veče posvećeno Ernestu Sabatu biće održano u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad, u četvrtak 11. januara, s početkom u 20 časova.

O liku i delu jednog od najznačajnijih argentinskih pisaca XX veka govoriće Aleksandra Mančić, Bojana Kovačević i Nataša Anđelković.

Ernesto Sabato (1911-2011) je doktorirao fiziku i filozofiju na Univerzitetu La Plata.  Radio je na istraživanju zračenja atoma u Laboratoriji Kiri, a bavljenje naukom napustio je 1945. godine, kada se u potpunosti posvetio književnoj umetnosti. Autor je tri romana i više knjiga eseja.

Kombinujući iskustva egzistencijalističke poetike (Tunel, 1948) s elementima magičnog realizma (O junacima i grobovima, 1961), te narativnim strategijama postmoderne (Abadon, anđeo uništenja, 1974), stvorio je neponovljiv literarni kaleidoskop.

Sabato je 1979. godine odlikovan ordenom Legije časti Francuske, gde je njegov roman Abadon, anđeo uništenja tri godine ranije osvojio nagradu za najbolji strani roman. Za svoje stvaralaštvo je 1984. godine dobio nagradu „Servantes“, najveće književno priznanje na španskom jeziku.