Tolkin

DKSG organizuje razgovor povodom 50 godina od Tolkinove smrti

Povodom 50 godina od smrti Dž. R. R. Tolkina (1892-1973), u četvrtak 30. novembra, od 19 časova, u Domu kulture Studentski grad, biće održano veče posvećeno legendarnom britanskom piscu fantastike.

Razgovor o Tolkinovom bogatom i neponovljivom književnom stvaralaštvu biće upriličen u Klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjantović“, a o datoj temi govoriće dvoje izuzetnih domaćih proučavalaca Tolkinove literarne zaostavštine, Marija Puslojić i Marko Vasić, uz moderaciju Vuka Žikića.

U najavi književne večeri, organizatori navode sledeće: „U septembru je navršeno 50 godina od kada je umro Tolkin, književnik, pesnik i lingvista, koji je postao poznat po knjizi za decu Hobit 1937. Prepoznatljiv je po sopstvenoj mitologiji, koju je izgradio oslanjajući se na germanske, keltske i nordijske mitove, ali i na izmišljenu lingvistiku i iskonstruisanu istoriju jezikā.

Njagova najpoznatija dela su Hobit, Gospodar prstenova i Silmarilion, posthumno objavljen. Gospodara prstenova, koji je po sudu čitalaca najvažnija knjiga XX veka, ekranizovao je Piter Džekson i osvojio 17 Oskara. Tolkinova slava kod čitalaca ne jenjava.

Džon Ronald Ruel Tolkin (1892, Blumfontejn, današnja Južnoafrička Republika – 1973, Engleska) bio je na Oksfordi profesor anglosaksonskog jezika od 1925. do 1945. i profesor engleskog jezika i književnosti od 1945. do 1959. Pisao je epsku fantastiku, fantastiku i poeziju. Velika popularnost njegovih dela učinila je Tolkina ocem žanra visoke fantastike. Bio je cenjeni leksikograf i stručnjak za anglosaksonski i staronordijski jezik.“

Ulaz je slobodan.