Darko Tuševljaković - Naknadne istine

”Naknadne istine” u užem izboru za Vitalovu nagradu

Zbirka priča Darka Tuševljakovića Naknadne istine uvrštena je u uži izbor Vitalove književne nagrade „Zlatni suncokret“, koja se ove godine dodeljuje po 21. put.

Žiri nagrade za 2017. godinu – u sastavu Nikola StrajnićDragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik) – nakon razmatranja više od 200 proznih i poetskih naslova, u uži izbor je uvrstio, 12 knjiga koje se izdvajaju po „smelom i promišljenom suočavanju sa složenim likovima bliže i dalje povesti, i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča“.

Tako su se u užem izboru, pored Tuševljakovićeve knjige, našli romani: Zavodnik ništavila Predraga Markovića, Maksimum Vide Ognjenović, Popravljač ogledala Franje Petrinovića, Proleće se na put sprema Bojana Krivokapića i Sunce ovog dana Vladimira Pištala.

U užem izboru su i pesničke zbirke U obruču Bojane Stojanović Pantović, Skrivenosti Nikole Vujčića i Mapa Gojka Božovića, kao i zbirke priča Kao u sobi sa ogledalima Vladimira Kecmanovića i Put u juče Tibora Varadija, kao i knjiga eseja Preko veka Dragana Hamovića.

Najuži izbor kandidata za nagradu „Zlatni suncokret“, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće saopšten sredinom januara, a uručenje će biti početkom februara u Beogradu.

Tuševljakovićeva zbirka Naknadne istine sadrži dve novele i šest pripovedaka, pisanih između 2014. i 2017. godine u periodu u kojem su Tuševljakoviću pristigla važne potvrde i priznanja za književni rad: najuži izbor za Vitalovu nagradu (za zbirku Ljudske vibracije), kao i Evropska nagrada za književnost (za roman Jaz). Među pričama koje se nalaze u zbirci je i naučnofantastično ostvarenje „Sebastijan“, štampana u Književnoj fantastici 2015.

Darko Tuševljaković
Darko Tuševljaković